Tengah wat apa tu?..hah?..dah lunch?..amboiii..express rakyat betul...Mylady baru jek abis memasak..lunch lambat sket kot sebab still kenyang lagi. Menu apa untuk lunch hari ni?..Ermm..macam biasa, menu biasak2 ja..Jom layannnn....
SAMBAL TUMIS UDANG + PETAI
BAHAN-BAHANNYA
Udang
Minyak untuk menumis
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
Cili mesin
Sos Tiram
Garam/Gula
Air Asam
Petai *untuk hilangkan pahit petai, didihkan air, masukkan petai, didihkan sebentar, toskan
CARA-CARANYA
Tumis bawang putih & bawang besar hingga naik bau
Masukkan cili mesin, garam, gula, sos tiram
Tunggu hingga cili masak (warna berubah ke merah gelap)
Masukkan air asam
Biarkan mendidih, biarkan kuah pekat dan rasa samada dah cukup rasa
Masukkan udang, biarkan udang masak tutup api dan masukkan petai yang dah ditoskan tadi, gaul rata, sedia untuk di hidangkan..
Selamat Mencuba!
4 comments:
waaa..bestnya tgk udang tu..tp sayang tol xreti nak makan petai..hehehe...
@d'HeLL hehehe..akak dulu pun tak reti makan petai, tapi lepas2 try sekali, tak pahit plak tu, terus suka...tapi, takleh selalu la kan...nanti tak senang orang nak berbual ngan kita...
p/s: thanks sudi singgah ke sini..akak dah follow your blog..nice blog!!..
meleleh air liur..
Salam..nk tnya kalau nk rendam dgn air panas lepas da siap masak sambal berkesan tak nk hilangkan pahit tu?
Post a Comment