G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Saturday, June 4, 2011

Jom Makan!! - Sambal Tumis Udang + Petai

Assalamualaikum duhai sahabat2 bloggers...

Tengah wat apa tu?..hah?..dah lunch?..amboiii..express rakyat betul...Mylady baru jek abis memasak..lunch lambat sket kot sebab still kenyang lagi. Menu apa untuk lunch hari ni?..Ermm..macam biasa, menu biasak2 ja..Jom layannnn....

SAMBAL TUMIS UDANG + PETAI
 BAHAN-BAHANNYA
Udang
Minyak untuk menumis
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
Cili mesin
Sos Tiram
Garam/Gula
Air Asam
Petai *untuk hilangkan pahit petai, didihkan air, masukkan petai, didihkan sebentar, toskan

CARA-CARANYA
Tumis bawang putih & bawang besar hingga naik bau
Masukkan cili mesin, garam, gula, sos tiram
Tunggu hingga cili masak (warna berubah ke merah gelap)
Masukkan air asam
Biarkan mendidih, biarkan kuah pekat dan rasa samada dah cukup rasa
Masukkan udang, biarkan udang masak tutup api dan masukkan petai yang dah ditoskan tadi, gaul rata, sedia untuk di hidangkan..
Selamat Mencuba!

3 comments:

d'HeLL Best Blogger Tips

waaa..bestnya tgk udang tu..tp sayang tol xreti nak makan petai..hehehe...

Mylady Best Blogger Tips

@d'HeLL hehehe..akak dulu pun tak reti makan petai, tapi lepas2 try sekali, tak pahit plak tu, terus suka...tapi, takleh selalu la kan...nanti tak senang orang nak berbual ngan kita...

p/s: thanks sudi singgah ke sini..akak dah follow your blog..nice blog!!..

Cik Cempaka Best Blogger Tips

meleleh air liur..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi