G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Tuesday, June 28, 2011

Chocolate Chips Bread Pudding

Assalamualaikum dan selamat tengahari buat sahabat bloggers..

Haa..mesti para Home Minister tengah busy kat dapur menyediakan juadah untuk yang tersayang..yang bekerja plak, mesti tengah dok usyar jam di tangan..cepat la jam oiii..perut aku dah berkeroncong dah ni..hehehe..sabar...sabar..jap lagi dah leh kuor makan...:-)

Anyway, disini mylady ada nak kongsi satu resepi ni..mylady comes through this recipe bila tengok roti gardenia mylady yang tinggal sehari jek nak expire, takkan la mylady ngan en hubby nak menghabiskan roti yang sebeban lagi tuh..so, cepat2 google dalam youtube, jumpa la resepi dari Nigella Lawson nih...memang senang sangat cara buatnya, dan memang sedap...1st round mylady buat dah abis..pagi semalam en hubby request lagi...so, balik keje petang semalam, apa lagi..mylady bersilat di dapur la buat yang 2nd round punya..sib baik le resepi dia simple banget...eheheh..

So, takde idea untuk minum petang?..try this out..your kids gonna like it especially the melting choc chips part..:-)

p/s : next time buat, nak try tabur almond flakes kat atas dia..mesti lagi sedap sebab crunchy2 gitteww..


 CHOCOLATE CHIPS BREAD PUDDING by Nigella Lawson
Bahan-bahannya
250gm roti
100gm choc chips
*mylady add sket kismis untuk tambahkan kesedapannya..
2 tbsp gula pasir
Bahan A
500ml susu cair (full cream) *mylady bancuh susu tepung jek
125ml double whipped cream *mylady pakai whipped cream biasa jek
40gm gula perang
3 biji telur
*campur semua bahan diatas, dan whisk hingga sebati


Cara-caranya :-
1. Gris bekas dengan butter
2. Roti di potong cube dan susun didalam bekas yang di gris
3. Taburkan choc chips & kismis diatas cube roti
4. Tuang Bahan A perlahan2 keatas semua permukaan roti *tuang perlahan2 untuk make sure roti dapat serap Bahan A dan juga supaya roti tidak terapung kalau dituang secara cepat
5. Taburkan gula pasir rata2 diatas roti tadi *untuk mendapatkan permukaan yang brownish dan agak rangup
6. Biarkan selama 30 mins *memandangkan pakai roti Gardenia jek, mylady skip step ni
7. Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 40 minit
8. Bila nampak permukaan dah keperang2an, dah boleh dikeluarkan dari oven, dan sedia untuk dinikmati
Selamat Mencuba...

memang sedap di makan panas2..

4 comments:

Ayu Best Blogger Tips

Assalam mylady,
wah!!..nampak sungguh menyelerakan puding ni..kita minta izin ambik recipenya ya..sebab ada chocolate chips tu yang macam terpingin..nanti bila2 nak cuba lah..thanks ya dear..

Mylady Best Blogger Tips

@AyuW'salam Ayu..silalah ambik recipenya..hehehe..mylady confirm, hasil olahan Ayu, mesti puding ni nampak lebih menarik dan lebih menyelerakan..hehehe...

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek Best Blogger Tips

Salam kenal Mylady. kita follow resepi bread pudding ni dan follow blog sekali ya.Jemput singgah dapur kita at sinaranmenublogspot.

Mylady Best Blogger Tips

@Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek W'salam Puan Ros..thanks sebab sudi singgah dan follow..menu di dapur Puan Ros nampak menyelerakan membuatkan saya terus follow untuk resepi2 yang lebih hangat..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi