G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Wednesday, June 8, 2011

Jom Makan!! - Bubur Nasi? Kanji? Moi?

Assalamualaikum sahabat bloggers...

Haa...en hubby baru2 ni kena selsema la pulak..cian plak mylady nengok..makan apa pun tak habis..sebab dia kata tak rasa apa2 pun..and he request for bubur nasi  or ada orang panggil kanji and belah utara ni, ada gak yang panggil moi..mylady watkan 1 mangkuk besar, and licin en hubby makan...Alhamdulillah...seronok tengok dia berselera makan cenggitu..hehehe...jom layan menu untuk orang sakit nih!!..


BUBUR NASI / KANJI / MOI

Bahan-bahannya
2 genggam beras
Udang
Cendawan Tiram (takde pun takpa)
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
3 ulas bawang merah - dihiris nipis
Halia sebesar ibu jari - dihiris halus2
Garam
Daun sup/daun bawang

Bahan untuk tumis darat
2 biji bawang putih
3 biji bawang merah

Cara-caranya
Basuh beras, masukkan air, bawang merah, bawang putih, halia
Masak sampai beras kembang (tak nampak butiran) masukkan garam dan udang
Rasa cukup tak garam, kalau dah ok, masukkan cendawan tiram sebelum tutup api. Cendawan ni, selalunya mylady tak letak..tapi, sebab en hubby suka, mylady boh jek la..
Tutup api, then tumis pulak bahan tumis darat dalam kuali dengan sedikit mnyak sampai warna keperangan dan bau harum..
Tuang dengan minyak sekali ke atas kanji yang dah masak beserta daun sup/daun bawang yang dah dipotong halus.
Selamat Menjamu Selera!!..

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi