G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Thursday, May 26, 2011

Sambal tumis octopus..

Haaaa...terkejut kan??

Selalunya dengar sambal tumis udang, sambal tumis sotong..haaa...nih mylady nak citer pasal sambal tumis octopus. Sebelum kawin, memang mylady tak makan octopus@sotong kurita ni. Sebabnya?..kecik2 dulu, tengok tv, sotong kurita ni selalu berlakon jadi jahat..haahha..berlakon tuh...ye lah..sotong kurita la yang tangkap kapal selam, tenggelamkan kapal2...so, memang minda dah set...sotong kurita beso..takleh makan..

Bila dah kawin..tup2 one day my MIL wat sambal tumis octopus..memula cam takut nak makan..tapi, bila tengok in laws yang lain semua kan main selera makan, i pun try..eh..eh..sedap ler..isi dia kenyal2 cheewy2 gittew..so, since then, kalau nampak octopus di jual di market (rupa2nya octopus ni kecik2 pun ada..heheh), memang mylady beli..sebab hubby's fav..rebus letak garam sket cicah air asam/sos or wat sambal tumis..memang yummeh!!..


SAMBAL TUMIS OCTOPUS (resepi ibunda)
Bahan-bahan
Octopus yang dah dicuci dan di potong2
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 2 ulas
Belacan sikit
sos tiram sikit
Cili kering 10 tangkai
*kisar bahan2 diatas (kecuali octopus tu jangan kisar ek)
Air asam jawa
Garam/Gula

1. Rebus octopus sekejap...agak2 separuh masak.
2. Masukkan minyak dalam kuali, tumis bawang putih seulas...dah naik bau, masukkan bahan2 kisar diatas
3. Masukkan sos tiram, gula & garam secukup rasa, bila cili kisar dah masak betul (warna dia tukar ke warna merah  gelap sket), masukkan air asam secukup rasa.
4. Bila sambal tumis dah secukup rasa, masukkan octopus (sejat dulu ye, air rebusan dia buang) yang direbus tadi
5. Tunggu sampai mendidih sebentar untuk biarkan octopus fully masak, kemudian sedia untuk dihidangkan..Selamat Mencuba...:-)

11 comments:

ejulz Best Blogger Tips

macam sedap je.. nak sikit.. heHe

Mylady Best Blogger Tips

@ejulz..thanks sebab sudi singgah..nak sikit ek..kamek kena pos gi sarawak la nampaknya..hehe

Sunah Mohammad Best Blogger Tips

sotong kurita saiz dia lebih besar kan dari sotong biasa, isinya pun lagi tebal..sedapnyee...

Mylady Best Blogger Tips

@sunah...betul..saiz dia lebih besar and disebabkan isi dia yang tebal tu la bila makan rasa cheewy tuh..akak suka janggut dia, tambah2 yang ada bulat2 tu..cam suction scope..sedappp!!!.hehehe

GreenAppleKu.com Best Blogger Tips

Seram gila tajuk menu tu...OCTOPUS menganas..haha..

Mylady Best Blogger Tips

GA..baru ada kelainan sket..ahaha...

k.h.a.l.i.l.a Best Blogger Tips

lapa tengok ni malam2 cmni. huhuuu. x saba nak balik esok

Mylady Best Blogger Tips

@k.h.a.l.i.l.a..esok balik mana?

Lester Liang Chia Yung Best Blogger Tips

hi..tumpang tanye...sotong kurita tu kena rebus berapa lama?guna pressure cooker ok tak?

Mylady Best Blogger Tips

Lester..sotong kurita tak perlu pakai pressure cooker..rebus dalam 5-10 minit saja...

Mylady Best Blogger Tips

Lester..sotong kurita tak perlu pakai pressure cooker..rebus dalam 5-10 minit saja...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi