I'm surfing thru net and found this indian's chef link for puding caramel..nampak senang banget and i give it a try...well...memang betul-betul puas hati la dengan this chef recipe..memang menjadi...dengan cuaca yang agak panas sekarang ni, makan pulak puding caramel yang sejuk...ermmm..yummeh...enak sekali rasanya...
CARAMEL CUSTARD
Source : VahChef
Untuk sos caramel
4 sudu besar gula
2 sudu besar air
* masak di atas api hingga keperangan..make sure sentiasa di kacau..jangan sampai coklat gelap sebab sos akan rasa pahit dan jangan terlalu muda sebab sos akan berasa terlalu manis...tutup api bila gula bertukar warna coklat keperangan dan tuang kedalam bekas untuk dibuat puding.
Untuk puding
3 biji telur
50 gram gula
* pukul gula dan telur hingga sebati kemudian masukkan bahan-bahan di bawah :-
1 sudu teh esen vanilla
500ml susu segar
* pukul lagi hingga sebati, kemudian tapis ke dalam bekas yang telah dimasukkan gula karamel tadi.
Masak secara double boiler diatas api yang perlahan sehingga masak..selamat mencuba..:-)
2 comments:
it looks great
@Tahirah thanks for visiting my blog Tahirah...:-)
Post a Comment