G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Thursday, May 26, 2011

Korang pernah alami benda ni tak? - PART 1

Assalamualaikum dan selamat pagi...

Pagi-pagi ni, mylady terpikir nak berceloteh tentang pengalaman mylady terutamanya tentang jiran-jiran yang kepoh ya amat...

Pengalaman mylady, bermula lama dah..tapi, masa kecik2 dulu, mylady tak amik kisah...*kecik2 tu maksudnya belum abis belajar..hehehe*..bila dah keje, memula dapat keje gomen..tapi disebabkan masa tu arwah ayah dah kena cancer, and selalu kena ulang alik wat kemo, mylady try cari kerja dekat2 rumah..alhamdulillah..dapat keje yang bebetul dekat ngan umah...kebetulan, masa mylady baru keje kat tempat baru, mak & arwah ayah baru balik dari mekah, so kitaorang buat la kenduri doa selamat..masa kenduri ni, dah terdengar dah kata2 yang tak best untuk di dengar "laaa...dah elok2 keje pegawai kat uum tu, naper plak masuk keje kilang?" ..mentality diaorang2 ni, kilang ada operator jek gamaknya..sebab tu la terkejut apsal mylady masuk keje kilang plak..*mesti diaorang pikir mylady kena buang keje..hehehe*

Tak abis disitu..tanya plak pasal gaji..mylady tak bagitau la berapa gaji kerja kilang ni..so, makcik tu pun buat la statement..."Nasib baik la anak makcik peah dapat kerja Penolong Pegawai Tadbir..gaji dekat rm4000"..mylady senyum ja..malas nak kata apa...macam la mylady tak pernah keje gomen...fresh graduate gaji dekat rm4000?..aduh la makcik peahhhh...jangan la nak kelentong...kena pulak masa tu, mylady tengah isi borang income tax..sambil guna laptop..makcik peah buat statement tak hengat "tu komputer gak ka mylady?"..."a'ah makcik peah oiii"..."tu la..anak makcik beli yang besaq punya..susah..tak boleh bawak pi mana2..kalau tau, suruh dia beli yang kecik..mesti harga dia lagi murah sebab dia lagi kecik"..hampir nak tersembur air yang mylady tengah minum waktu tu..hehehe...then makcik peah menyibuk la nak tau mylady tengah buat apa..mylady jawab le "tengah isi borang income tax...anak makcik peah dah isi ka?"...makcik peah dengan lancarnya menjawab "uishh..income tax apa lagi..epf pun dah kena potong banyak..sampai seratus lebih tiap2 bulan"..time ni, mylady dah nak pecah perut...gaji dekat rm4000, epf potong 100++..aduh la makcik peah..balik la umah..gi belajar lagi apa2 yang patut sebelum dok mai kelentong kat mylady..sudah2lah makcik peah oiii...hehehehe..nantikan kesinambungan cerita makcik peah dalam episode..jeng..jeng..jeng..."BAKAL SUAMI"

4 comments:

Ayu Best Blogger Tips

kakakakakhh..tak boleh tahan betul i baca ur entry ni..hahah..orang macam gini..memang harus diam kan dan enggihkan aje....no point straightened the conversations kan..heheh..

Mylady Best Blogger Tips

@Ayu..ye lah ayu..dia cukup suka nak citer apa2 yang tak munasabah kat my mom..mentang2 la my mom tak tau benda2 ni semua...tapi, kalau dengan i, silap besar la..dia tak tau, dalam diam2, based on figure and fakta yang dia bagi semua rahsia dia kita tahu..hahahaha

GreenAppleKu.com Best Blogger Tips

Kau tak baik tau. bila orang tua tengah cerita, iyerkan saje, karang kena label, tak hormat orang tua lak...huhu..

Mylady Best Blogger Tips

GA..mana de aku membantah dalam ayat2 di atas..aku nak gelak pun, aku simpan jek dalam hati..hampir biru lebam muka aku tahan gelak bila makcik peah buat statement2 lawak..hahaha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi