G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Friday, May 20, 2011

Pisang goreng cicah kicap?

Haaa..tajuk diatas mungkin agak pelik bagi orang2 belah utara ni...sebab memang dari kecik-kecik, pisang goreng tu dimakan begitu saja..or kalau pisang masam dicicah gula..tapi, pisang cicah kicap??

Ceritanya bermula masa saya bekerja di UUM...tiap kali lepas abis kerja, saya & rakan serumah akan singgah di Pekan Changlun untuk membeli pisang goreng sorang pakcik ni...Pisang goreng dia memang sedap ya amat!!..Nipis-nipis dan memang manis pisangnya. Bila sampai di rumah, saya & housemate sorang lagi, bancuh air dan siap bersila nak menjamah pisang goreng yang dibeli...tapi, sorang lagi housemate saya, orang Johor, sakan menumbuk di dapur...heran gak...makcik ni takmo makan ke pisang goreng yang dibeli ni..sedangkan dia yang beriya2 nak membelinya tadi...sampai 5 ringgit diborongnya pisang goreng...tak sampai 2 minit, datang le housemate saya dengan sambal kicap ditangan...memula cam berlagak takmo menyicah..sekali eden torai...fullamak..sedap gilerrr!!!...Semenjak tu, memang makan pisang goreng, tak lengkap dengan sambal kicapnya..bukan susah pun nak buat...cili api, bawang putih, gula kicap..tumbuk...siap!!

Bila dah berkahwin, saya pun memperkenalkan la cara makan pisang goreng dengan sambal kicap pada suami saya...kesannya amat buruk sekali...selepas dari sesi pengenalan itu, suami saya takkan makan pisang goreng kalau saya tak buatkan sambal kicap...hehehe..begitulah hebatnya penangann sambal kicap...anyway, saya berterimakasih yang amat sangat pada bekas housemate saya (saya dah tak lagi kerja di UUM) kerana memperkenalkan sambal kicap dalam hidup saya...Thanks Zu...

*maaf..gambar diatas tidak memuatkan gambar sambal kicap sebab selepas sambal kicap siap, tuan punya blog lupa diri dan tak sabar-sabar mencicah pisang goreng dengan sambalnya hingga lupa nak snap gambo...sekian..harap maklum..


4 comments:

GreenAppleKu.com Best Blogger Tips

Tuan blog ni selalu lupa diri jer...haha..

Mylady Best Blogger Tips

GA...tau takpa...hahaha..

Noriz Best Blogger Tips

org johor punye style mkn goreng pisang dgn sambal kicap ni... bukan goreng pisang je...dgn tempe, jemput2 bwg dan mihun goreng pun kami mkn dgn smbal kicap...hehehe

Mylady Best Blogger Tips

@Noriz..

Thanks sudi singgah di blog saya yang tak seberapa ni...Saya ingatkan pisang goreng je leh makan ngan sambal kicap..tapi, saya dah try dengan keledek goreng, cokodok, mihun goreng - memang sedap!!.. aish..terliur plak teringatkan sambal kicap time mendung nih..hehehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi