G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Friday, May 27, 2011

Facebook Pro & Cons

Assalamualaikum...

Ada sesapa kat sini yang takde facebook? *sila angkat tangan macam saya - kata usop wilcha*..mustahil la kalau sesapa takdak account facebook...pernah ada, tapi dah deactivate tu, tak kira ok..

Disini mylady nak berbicara tentang facebook - kebaikan dan keburukannya..

Contoh 1.
Memula kenal facebook, fuh..indahnya rasa dunia...rasa cam "naper la aku tak join ko dari dulu lagi ek wahai facebook"..sebabnya, mylady rasa seronok dapat trace balik kawan2 lama..especially kawan2 sekolah..excited gila dapat berjumpa balik selepas berbelas tahun berpisah..macam tak cukup mulut dan masa nak bercerita tentang perihal diri masing2 sepanjang masa terpisah tu..ye lah..bak program jejak kasih tu...yang tak syoknya, bila ada kawan2 lama yang contact kita ajak jumpa, kita pun seronok nak gi jumpa "takpe..takpe..aku gi umah mak hang....mak hang dok umah dulu kan?"..uish..ni lagi bagus..tup2  bila sampai rumah "laa..makcik kalau sakit pinggang, elok pakai tilam ni..mak saya, kakak saya, bapak saya, semua beli tilam ni sorang satu..memang la harga dia mahal..tapi, anak makcik boleh la bayar..takkan la depa takmau beli untuk kesihatan mak depa"..erkk..pertemuan yang ada makna lain rupanya..ini yang mylady tak suka...

Contoh 2
Bagi sesetengah orang, ada plak yang cuba mencari jodoh melalui facebook..bercinta dalam facebook, 24 jam la online facebook..i like your status, you like my status..i like your picture, you like my picture, i tagged u, u tagged i, i poke u, u poke i..kiranya apa2 pun, semuanya like belako lah...kadang2 orang tu tersilap...tertekan "." TITIK ja pun, terus like...adoi...tapi, ingat best ke?...ada gak yang tak bestnyaaa....bila dah set masa dan ketika yang sesuai, maka berjumpa lah face to face..."riang hati ku badan bertuah..dapat teman yang comel dan manja-nyanyi ikut lagu Allahyarham Sudirman ye"...seronok giler dah dapat bertemu muka..tup2, masing2 kuorkan handphone, lalu masing pun saling mengupdate status facebook "thank you wak sebab belanja saya makan aiskrim ni...sedap sangat"..."welcome bi..kan dalam facebook you  selalu post kata you suka makan aiskrim ni, sebab tu i belanja u makan aiskrim ni"..tu dok sebelah2 tu..adoi..lama2..dari suka, dah start bosan sebab 90% of the conversation via facebook..lepas tu?..lu pikir la sendiri...

Contoh 3
Bagi yang dah berkahwin pulak..bagus la ada facebook, ada any notes nasihat/ youtube video, youtube ads yang boleh memberi manfaat, boleh la dikongsi bersama..main farmville ke, gangster battle ke, tcastle age ke, tak cukup apa2, leh mintak kat pasangan masing2..memula ja la ok..pastu..."abg..jom la cepat..mak kata nak gerak dari rumah dia kul 12..ni dah 11:45am dah".."jap le yang..abg tak habih bagi gift castle age kat kawan2 abang ni..lepas abis bagi gift, kita gerak"...ada pulak tu, status "menonton Nur Kasih dengan suami di pawagam Odeon"..pastu, bawah tu, suami komen "sejuk la dalam panggung ni yang" ..satgi wife plak komen "tu la..kan saya dah suruh abang pakai baju sejuk tadi"..then, komen tu bersambung-sambung..memula mylady heran..diaorang ni tengok wayang seat jauh2 ke?..takleh ke berbisik2 kat telinga pasangan kita? (bagi yang dah berkahwin ye..yang lom kawin tu, silalah update  facebook..jangan gatal dok nak pi bisik2 kat telinga*..tu lagi mesra kan? kenapa semua harus melalui facebook?..nanti ada le ada orang dok mengutuk "getik aku..nak menunjuk2 la tu..semua post dalam facebook"

Anyway, penggunaan facebook, either kebaikan or keburukan, bergantung kepada individu tu sendiri..macam mana cara dia mengendalikannya dalam kehidupan seharian...tepuk dada, tanya selera..:-)

4 comments:

Sunah Mohammad Best Blogger Tips

senior saya sorang, dia takde fb.. dan memang dia taknak buat pun..

tapi, betullah... baik buruk berfb tu datang dari diri kita jugak...kita yang guna, kan?

Nora Shahaira Best Blogger Tips

emm...ada akaun fb..tp memg syok 3 bulan pertama jek..paatu da mcm yg dikata la..."benda mcm tu pun nak citer ke?"...tulah yg selalu terfikir bila tgok status orang atau pun nak taip status sendiri..sekrg ni jd tak heran dah bila tak on fb
paling nyampah..bila nak kutuk org..dlm fb pun nak ngumpat..pe la..
p/s: ulat dari atas bumbung tu rupanya dari bangkai tikus

Mylady Best Blogger Tips

@Nora ShahairaHahaha...we have the same thought!!..memula jek seronok..buat apa pun update status..tak sedor diri lagi..lama2, bila dok baca status orang, dah terasa "ish...tu pun nak bagitau ke"...and bila nak update status, jadi malu pada diri sendiri..
dulu, tak masuk fb sehari, macam cacing kepanasan..sekarang ni, nak masuk fb pun dah malas...
p/s : sib baik cepat dapat kenalpasti puncanya..kalau idak, tak tau la besar2 mana ulat tu nanti...eeewwwww...

Mylady Best Blogger Tips

@Sunah Mohammad...respect ngan your senior tu..ada gak kawan akak yang takde akaun fb, dah ada plak kawan yang menghasut suruh buka akaun..

betul tu..kita dijadikan berakal, boleh berfikir..patutnya kita yang control aplikasi tu..bukan aplikasi tu control hidup kita..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi