Haaa..citer pasal bekpes, this is one of hubby's fav bekpes..tapi, takleh la selalu-selalu ek..kang encik choles naik melambung-lambung...well i think majority of us memang suka bekpes ni kan..only that, in Penang we have Roti Benggali untuk dimakan dengan telur setengah masak..Don't ask me macam mana boleh dapat nama Roti Benggali..i guess sebab yang datang menjual petang-petang naik motor yang sampaikan tak nampak orang yang bawa motor tu (sebab terlalu banyak gantung jajan keliling motor) is Benggali..that's why kot dapat nama Roti Benggali. Roti Benggali ni sedap sebab the texture tak padat macam roti lain yang boleh didapati di kedai-kedai runcit. My ibunda memang ada timing baik punya kalau nak pegi beli roti Benggali ni dekat kilang yang membuatnya which is around 11:30am...sebab roti baru lepas dibakar...aromanya...fuhhhh..yummeh!!!..sampai kembang kempis lubang hidung dok amik bau...hehehe..
Selain sedap wat roti bakar and makan dengan telur separuh masak, my ibunda's favourite is to makan Roti Benggali dengan buah durian yang fresh..fuhhhh..heaven..kena plak isi yang lembik2 liat..selain tu, cicah dengan isi durian yang dimasak dengan gula melaka dan santan..orang panggil apa ek..serawa ke?..haa..cicah ngan ni pun sodap...or, my arwah grandpa dulu, cicah dengan kopi O panas...aduh...lapo la plak tengah2 malam ni wat entry pasal makanan nih...
Cara penyediaannya pun tak susah..ramai yang dah tahu..as for me, potong roti benggali, letak atas non stick pan, then sapu butter & kaya...telur plak, didihkan air, masukkan telur dalam bekas kedap udara, tuang air yang mendidih, tutup bekas kedap udara selama 8 minit (bergantung kepada saiz telur, tahap kepanasan air mendidih dan juga kekedapan bekas)..Selamat mencuba..:-)
0 comments:
Post a Comment