G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Thursday, May 19, 2011

Apa ada pada nama?

Assalamualaikum dan selamat pagi...

Mesti ramai tertanya-tanya..naper la saya letakkan my blog name as 'ibunda delight'..well..actually it's a tribute to my mom...Hajjah Zaharah Binti Mohd Zain yang bersusah payah membesarkan kami 4 beradik dari kecil hinggalah dewasa..berniaga nasi lemak depan rumah, petang pulak berniaga cucur udang cina di depan sekolah, then ada certain hari, berniaga di pasar malam untuk membantu arwah bapa saya yang berpendapatan kecil yang memang tak cukup untuk menyara 4 orang anak yang masih bersekolah..di sekolah pulak, saya le bawa nasi lemak/ kerepek bilis untuk di jual sampai kena tangkap dengan makcik kantin...hahahaha...tapi, yang bestnya, cikgu-cikgu bagi sokongan padu...siap order nasi lemak & kerepek bilis..hehehe..mekasih cikgu..jasamu ku kenang..and to my mom, takde siapa leh lawan masakkan mak..memang sedapss...

Zaman sekolah dulu dengan sekarang dah tak sama..dulu-dulu tak mampu nak bawa sekolah duit banyak-banyak...hanya bawa 20sen untuk beli air minum..my mom bekalkan nasi goreng untuk waktu rehat..selalu kitaorang lepak dekat dengan area tanam-tanaman oleh murid-murid...dekat situ, ada le pokok kacang botol menjalar..so, guess what?..makan nasi goreng berulamkan kacang botol fresh dipetik dari ladang!!.. memang sedap!!..ish..memang seronok betul zaman sekolah dulu..tak pening nak pikiokan masalah kan?.. sekarang, dah pandai pikio, baru tau camne peningnya mak/ayah membesarkan kita..isk..isk..sedih plak rasa...so, sementara hayat masih ada, apa salahnya kita menggembirakan hati tua mereka..memang ada kalanya, kita rasa macam leceh, penat, letih tapi, fikirlah..berapa sangat leceh, penat, letih kita ni compare to apa yang parents kita dah lalui semasa membesarkan kita..sayangilah mereka sementara mereka masih ada..bukan harta benda yang mereka mahukan..cuma sedikit kasih sayang dari anak-anak..renung2kan...

Al-Fatihah untuk arwah bapa - Haji Mohamed Ali Bin Ahmad...tanpa mak & bapa, kami takkan wujud di dunia ini...
 

2 comments:

GreenAppleKu.com Best Blogger Tips

Dah follow dan masukkan blog ni kedalam senarai bloglist saya. Suka dengan warna hitam nih..

Mylady Best Blogger Tips

Hehehe..tenkiu..tenkiu Has..if ada apa2 idea or cadangan to improve ieta punya blog, let me know ya...:-)..tu la..dok terberkenan ngan gambar epal hijau di gigit2 tu..nanti nak suruh dia wat gak la bagi menarik sket blog nih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi