G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Monday, May 30, 2011

Masak Lemak Cendawan + Udang

Assalamualaikum sahabat blogger...

Ha..malam ni mylady nak share resepi yang simple banget...masak lemak cendawan tiram + campur udang.

Bahan-bahannya
Cendawan tiram
Udang
Bawang putih
Cili api 3-4 biji (ikut tahap kepedasan yang anda suka)
Garam/Gula secukup rasa
Santan
Serbuk kunyit

Cara-caranya
Bawang putih, cili api di tumbuk dan ditumis bersama udang.
Bila udang dah hampir masak (bau pun wangi masa ni), masukkan 1 sudu teh serbuk kunyit...kacau bagi rata..
Masukkan santan, boh garam/gula, didihkan dengan api yang perlahan..
Bila mendidih, masukkan cendawan tiram, biar cendawan masak, angkat dan hidangkan.

Selamat menjamu selera!!
p/s : makan dengan ikan goreng garing + kicap + cili api potong, fuh..memang sedap!!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi