G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Monday, August 22, 2011

Menu Sahur : Udang Nyonya Betawi & Kangkung Goreng Belacan

Assalamualaikum dan selamat pagi buat sahabat bloggers..

Cakkk..ya..mylady kembali semula setelah mendiamkan diri beberapa lama..tuntutan kerja membuatkan mylady hilang sebentar dari dunia blogging ni...tapi, ingatan masih tetap pada blog ni...kesian pada para pengunjung yang melawat blog ni tapi hampa kerana tiada coretan terbaru dari mylady..*gelak sat naaa...cam la ada orang dok menunggu entry dari mylady...kih...kih..kih..*

Haa..baru2 ni mylady memang blur terus..tak tahu nak masak apa untuk sahur. Jalan punya jalan punya jalan blog...last2 mata mylady tertarik pada satu resepi dari dapur Ayu..si empunya Curlybabe's Satisfaction. Resepi yang simple dan mudah, tapi sedap pada tekak mylady sebab adanya rasa pedas. Ayu..mylady minta izin C&P resepi disini ek...

UDANG NYONYA BETAWI
From : Ayu CurlyBabe's Satisfaction
Sources:-From SajiOnline

BAHAN-BAHAN:

500 gm udang
1/2 sudu kecil lada sulah serbuk 
1/2 sudu kecil  garam+
serbuk perasa-(Ayu tambah)
1 biji telur (pukul hingga berbuih)
100 gm tepung jagung
2 ulas bawang putih (ketuk)
7 tangkai cili padi (hiris)
1 tangkai daun bawang (hiris)
1 sudu besar  bawang putih goreng-(
Ayu gantikan 1/2 sudu besar bawang putih kisar)
1 sudu kecil lada sulah biji (tumbuk)

CARA MENYEDIAKAN:

1. Perap udang yang telah dibersihkan dengan serbuk lada sulah, garam dan perahan air limau selama setengah jam.
2. Kemudian tuskan. Setelah kering airnya, taburkan sedikit tepung jagung dan gaul rata.
3. Tuangkan telur. Kemudian tuangkan selebih tepung jagung dan gaul sebati.
4. Goreng hingga kuning, angkat dan ketepikan.
5. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan bawang putih yang diketuk,
bawang putih kisar, dan cili padi hiris). Tumis hingga wangi. Kemudian masukkan cili padi dan lada sulah.
6. Tumis hingga layu. Masukkan semula udang dan taburkan daun bawang dan bawang putih goreng.


Disamping Udang Nyonya Betawi ni, mylady juga buatkan Kangkung Goreng Belacan. Rasanya ramai dah tahu camna nak masak kangkung ni kan?. Mylady suka gunakan kangkung kampung (daunnya berbentuk seperti hati) kerana rasanya lebih kenyal berbanding kangkung biasa. Jom tengok resepi yang mudah tapi sedap nih..

KANGKUNG GORENG BELACAN
Bahan-bahannya
1 ikat kangkung
1 sudu besar cili kisar
beberapa ekor udang
1 sudu teh serbuk belacan
1 sudu teh kicap  pekat
1 sudu teh kicap manis
1 ulas bawang putih

Cara-caranya
1. Tumis bawang putih & udang dalam minyak yang dah dipanaskan
2. Maskkan cili kisar dan serbuk belacang, biarkan hingga cili masak
3. Masukkan kangkung yang dah dicuci dan ditoskan airnya
4. Masukkan kicap pekat dan kicap manis
5. Gaul rata dan sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA!! :-)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi