G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Friday, August 5, 2011

Menu Sahur : Spaghetti Prawn & Squid Olio

Assalamualaikum and morning buat rakan bloggers...

Baru habis sahur ke?..Mylady baru jek habis bersahur dan sementara menunggu masuk waktu Subuh mylady nak share menu yang mylady buatkan untuk sahur hari ni...*waktu subuh masuk dah..to be continue.....*

Haa..ada citer sedih disebalik spaghetti ni...actually semalam lepas terawih dear hubby request nak makan spaghetti for sahur, so mylady buatkan persediaan untuk sos spaghetti bolognese bertulang daging. Masa tu dalam pukul 11.30pm gitu. Then, mylady letak atas dapur, buka api kecil jek..nak renehkan sos tu bersama tulang daging so that daging tu akan lembut by the time nak bersahur..dalam pukul 1am tu dear hubby suruh tido jek..tapi, mylady cakap, takpe..mylady boleh tunggu...sementara menunggu, mylady pun berblogwalking untuk menghilangkan rasa mengantuk..tengok jam, dah pukul 2am..takpe..mylady plan habis berblogwalking, nak gi tutup api...then, you know what happened?

Tup2 mylady terjaga, tengok2 jam..alamak 4:30am..buka je pintu bilik, dah terbau bau hangit...alamak..sos spaghetti aku!!!..gi dapur, mylady tengok sos dah jadi hitam macam arang..kat tengah jek still moist..hahaha..tepi2 tu, jadi cam belakang punggung kuali...panik giler mylady...camne ni...nak buat sos spaghetti kat dear hubby, sos dah abis, daging pun dah habis..dalam esbok cuma ada sotong, udang, ikan...then...plinggggg....mentol sudah menyala dalam kepala...teringat yang dear hubby memang suka makan spaghetti prawn olio kalau gi pizza hut...so, sepantas kilat, mylady sediakan menu yang simple ni which takes about less than 30 minutes time and thumbs up from dear hubby for the taste! :-)


SPAGHETTI PRAWN & SQUID OLIO
Bahan-bahannya
1/4 peket spaghetti
5 ekor udang
2 ekor sotong di hiris
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 tangkai cili kering
Garam
2 sudu besar minyak Zaitun
Kiub ikan bilis knorr
1/2 cawan air rebusan spaghetti

Cara-caranya
1. Rebus spaghetti hingga al dente dan toskan*untuk mendapatkan spaghetti yang al dente, ikut jek instruction kat bungkus  spaghetti tu
2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali
3. Cincang bawang putih, dan masukkan dalam kuali yang berisi minyak zaitun
4. Masukkan secubit garam kedalam kuali bersama2 bawang putih diatas
5. Goreng bawang putih hingga kekuning2an..jangan sampai hangit ye..nanti pahit
6. Anggkat bawang goreng, dan ketepikan
7. Potong dadu bawang besar, masukkan kedalam kuali yang berisi minyak gorengan bawang putih tadi
8. Masukkan cili kering yang dipotong dalam 2 cm
9. Goreng bawang besar dan cili kering diatas hingga bawang layu
10. Masukkan sotong dan udang
11. Masukkan air rebusan spaghetti
12. Masukkan garam dan bahan perisa
13. Masukkan spaghetti, gaul rata
14. Rasakan garam secukup rasa
15. Angkat dan sedia untuk dihidangkan
16. Taburkan bawang putih goreng sebelum dihidangkan
Selamat Mencuba!! :-)

p/s : Ngantuk gila deh...tido dalam 2 jam jek semalam..nak sambung tido jap sebelum gi keje...till then...

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi