G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Sunday, August 14, 2011

Menu Sahur : Ayam Masak Halia

Assalamualaikum dan selamat pagi buat sahabat bloggers..

Kejap je dah 2 minggu kita berpuasa...mylady agak ramai yang dah memulakan projek biskut raya. Mylady belum lagi mula. Dah la penimbang sukatan plak rosak..aishhh..dah la sukatan sekarang ni banyak pakai gram instead of cawan..kena beli baru la nampaknya..kalau dak, takdak biskut raya la tahun ni..hehhe

Hari ni mylady nak share resepi yang selalu mak mylady masak. Menu ni, makan ngan nasi panas2, memang sedap. So, bulan puasa ni, kalau nak kelainan time sahur, boleh la cuba menu ni ek...jom kita tengok resepi dan bahan2 yang amat mudah ni...

AYAM MASAK HALIA
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam
Garam
Kunyit
1 inci halia * tumbuk
5 biji cili api *tumbuk
2 ulas bawang putih *tumbuk
3 ulas bawang merah *tumbuk
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar
1/2 cawan air

Cara-caranya
1. Ayam di potong kecil, lumur garam kunyit dan goreng dalam minyak yang panas. Bila dah masak, ketepikan
2. Tinggalkan minyak dalam kuali sebanyak 1 sudu besar
3. Masukkan bahan2 yang ditumbuk hingga naik bau
4. Masukkan sos tiram, garam dan air
5. Masak hingga kuah agak pekat, masukkan ayam dan bawang besar yang dipotong.
6. Gaul hingga bawang agak layu, angkat dan sedia untuk dihidangkan
SELAMAT MENCUBA! :-)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi