G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Wednesday, August 10, 2011

Menu Sahur : Sotong & Telur Masak Sempoi..

Assalamualaikum dan selamat pagi buat sahabat bloggers...

Alhamdulillah..hari ni dah masuk hari ke-10 kita berpuasa. Kejap jek rasa kan?..tup2 dah 10 hari..tinggal lagi 20 hari jek kita nak merebut segala nikmat, kebaikan dan ganjaran yang Allah S.W.T berikan pada bulan yang mulia ini. Haa..ni mylady nak share menu sahur..tapi, rasa malu gila!!..Menu ni sempoi sangat...sempoi tu, bukan la bererti sedap tahap gila babas ke apa..tapi, mylady kata sempoi, sebab menu ni simple sangat dan bila dimakan dengan nasi panas, memang membuka selera betul..nak resepi?..Rasanya ramai dah tahu camne nak masak kan?..tapi, mylady letak gak le resepinya...mana tahu ada adik2 yang sekolah rendah nak cuba surprisekan emak diaorang dengan menyediakan juadah sahur untuk ibu tercinta.

Menu berbuka?..Haa..sori la geng ek..mylady waktu berbuka memang tak masak...sebab kitaroang tiap2 hari diwajibkan bergilir2 berbuka di rumah mak or parents in law..so, tak dapek la mylady nak sharekan menu untuk berbuka..harap maklum ye...

So, lets check out the recipe for this simple menu :-

SOTONG GORENG KUNYIT
Bahan-bahannya
Sotong
Garam
Kunyit
Sos Tiram
Bawang Besar
Cili Merah/Cili Hijau *mylady tak masukkan sebab takde
Air

Cara-caranya
1. Lumur sotong dengan garam & kunyit, goreng dalam minyak yang dah dipanaskan
2. Bila sotong dah agak masak, masukkan sos tiram, garam secukupnya dan sedikit air, gaul rata
3. Masukkan bawang besar dan cili merah/cili hijau yang dah dipotong dan kacau rata
4. Bila bawang hampir layu, bolehlah diangkat untuk dihidangkan
5. Bagi yang suka pedas, bolehlah masukkan serbuk lada hitam.
Selamat Mencuba! :-)


TELUR MATA GORENG BERBAWANG CILI
Bahan-bahannya
Telur
Bawang besar dipotong dadu
Cili Api dihiris halus
Kicap

Cara-caranya
1. Goreng telur dalam minyak yang dah dipanaskan, ketepikan
2. Tinggalkan dalam 1 sudu besar minyak dalam kuali, masukkan bawang dan cili api
3. Bila dah naik bau, masukkan kicap, tunggu hingga kicap mendidih
4. Tuang atas telur yang dah digoreng tadi, dan sedia untuk dihidangkan.
* resepi ni sebenarnya selalu mylady buat dengan ikan bawal goreng panas..tapi, waktu sahur dear hubby tak berapa suka ngat ikan, so mylady replace it with telur..:-)
Selamat mencuba!

2 comments:

Lovely Kitchen Best Blogger Tips

Salam ramadhan...sedapnya sotong tu...e-na kat sini jrg jumpa sotong lebut ni, yg byk sotong besar2...

Mylady Best Blogger Tips

@Lovely Kitchen Salam Ramadhan e-na..thanks ek sebab sudi singgah sini..hehee...mylady pun tak berapa ngat sotong besar..sebab isi dia agak liat..lebih sukakan sotong kecil..tetambah yang ada telur...lagiiii sedapppp..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi