G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Saturday, July 16, 2011

Segmen Mari Memasak : Ikan Kerapu Masak Stim

Assalamualaikum dan selamat pagi my dear friends...:-)

Hehehe..apa ke hei pepagi wat posting Kerapu Masak Stim ni kan? Takkan le bekpes Kerapu Masak Stim pepagi ni kan?..Hehehe...Bebenonye, mylady masak Kerapu Stim ni semalam. On the way balik keje pukul 8pm semalam, dear hubby requested nak makan ikan stim..ikan tu memang ada..tapi, bahannya2 tak lengkap..so, singgah jap hypermarket beli bahan2nya...sampai umah, dah pukul 9 lebih..terus defrost ikan dan siapkan bahan2 untuk memasak..masak kerapu stim ni, amik masa yang singkat jek..tapi, proses menghiris halus segala halia, carrot dan cili tu la yang mengambil sedikit masa...and we have our dinner at 10pm++..hahaha..lebih kurang supper la kan?

Resepi ikan masak stim ni, mylady ambil dari another lady's recipe...haaa...another lady?..hehe..Yerp..Lady of Leisure from Little Parlour...1st time try resepi dia, dear hubby terus suka and we stick to this resepi setiap kali buat ikan masak stim..selalunya mylady guna ikan siakap..sebab mylady memang tak pernah makan ikan kerapu..but after my sister bagitau ikan kerapu lagi sedap rasanya if buat kari or stim compare to siakap, mylady pun ada la beli kepala ikan kerapu buat kari..hajat di hati nak buat posting la..tapi, sedih betul..maybe sebab isi ikan kerapu yang lembut tu, dia jadi cam hancur..but taste wise, memang sedap daripada ikan siakap..and since ada lagi isi ikan kerapu yang lebih, mylady try pulak buat masak stim..tapi mylady tak masak lama2 takut hancur jugak..and...memang sedap!!!.so if rasa2 nak makan ikan stim for today's lunch, lets check out the delicious recipe here..

IKAN KERAPU MASAK STIM
 
Perap isi ikan dengan sos tiram & sos ikan/nampla
 Bahan-bahan :- 
halia dihiris halus, 
cabai merah dihiris halus, 
serai 3 batang,
limau (mylady pakai lemon je since takdak stok limau), 
lobak dihiris halus, 
bawang merah (mylady takde bawang merah, so gantikan dengan bawang besar dibelah 4, 
cili api (ikut tahap kepedasan yang mampu diterima lidah), 
cendawan tiram (dear hubby suka cendawan enoki sebab rasanya yang chewy2 gittew..tapi takde stok kat hypermarket semalam..frust betul!!),  
fungus hitam, 
pati ikan bilis (takde dalam gambar..hehehe)..
buah plum (mylady tak masukkan..sebab takde..) 

 CARA-CARANYA
1. Blend cili api & bawang putih, tumis sekali dengan separuh halia yang dihiris halus dan serai
2. Bila dah naik bau wangi, masukkan air, bawang besar, dan pati ikan bilis.
3. Bila dah mendidih, masukkan ikan, lebihan halia tadi, jus perahan lemon dan garam. Perasakan secukup rasa.
4. Bila ikan dah masak, masukkan cendawan, fungus, carrot,  cili dan tomato.
5. Sebelum dihidangkan, bolehlah dihias dengan daun sup/daun bawang untuk aroma yang lebih wangi.
Selamat Mencuba!! :-)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi