G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Saturday, July 16, 2011

Segmen Mari Memasak : Cucur Udang

Assalamualaikum dan selamat petang buat para bloggers..

Tengah sibuk sediakan minum petang ke? Bagi bloggers yang bekerja cam mylady ni, weekend jek la hari nak memasak something special untuk suami tercinta..bagi para home minister plak, setelah 5 hari bergelumang menyediakan makan minum untuk suami dan keluarga tercinta, weekend la hari untuk bersantai dan meluangkan quality time dengan yang tersayang...betul tak? Takpe..takpe..bagi yang sedang beriadah bersama keluarga, mylady hope you enjoy your day out with your dear family...

Hahaha..tengahari ni sorry la..mylady tak masak..dear hubby tak kasi masak plak..ajak kuor makan..so, we had our favourite Rice Noodle in Seafood Gravy at Black Canyon..nih memang favourite kitaorang ni..kalau gi Black Canyon, ini la yang kitaorang order..dah pernah try lelain menu, tapi inilah menu paling sedap pada tekak mylady & dear hubby..

letak cili api + bawang putih goreng...fuhhh..terangkat!!! *sorry ek macha..itu bawang putih goreng itu 1 botol juga saya hampir mau kasi habis..hehe*

Ok..ok..back to the topic..for minum petang, hubby requested cucur udang..Sebenarnya, masa singgah umah mak mertua semalam, dia offerkan daun kuchai yang bapa tanam..ada 12 pasu kuchai kalau tak salah..mylady cakap "boleh la mak..nak buat cucur udang ke, kuey teow goreng ke"..mylady suka letak kuchai sebab bau cucur tu akan jadi lebih harum..hehehe...terus dear hubby tanya "bila nak buat cucur udang?"..hehehehe....plan nak buat as breakfast..tapi, dear hubby prefer to have it during minum petang...so, here goes the cucur udang as your wish my dear...

CUCUR UDANG
Bahan-bahannya
Udang (ikut suka nak letak banyak mana)
Daun kuchai di potong
1 biji bawang besar di potong nipis
1 biji cili merah di hiris halus
Tepung Gandum
Sedikit Tepung Beras (agak2 1/4 daripada tepung gandum)
Garam
Air rebusan kepala udang (kalau takde, masukkan air dan sedikit ajinomoto)
Serbuk kunyit

Cara-caranya
Udang, daun kuchai, bawang besar, cili merah, tepung gandum, tepung beras, garam, air udang/ajinomoto dan serbuk kunyit, di campur sekali dan di gaul rata. Adunan tepung jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat..agak2 pekat sedikit dari adunan goreng pisang. Goreng dalam minyak sehingga kuning keemasan dan sedia untuk dihidangkan...:-)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi