G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Sunday, July 3, 2011

Sup Ekor @ Oxtail Soup

Assalamualaikum dan selamat malam buat sahabat bloggers..

Haaa...apa citer mylady nih..orang nak masuk tido baru nak post gambo sup ekor..hehehe..nih mylady masak untuk lunch tenghari tadi..dari semalam dear hubby requested for sup ekor..lepas solat subuh, kitaorang cepat2 gi pasar...Alhamdulillah..rezeki dear hubby agaknya...sampai2 jek tempat jual daging, dari jauh kitaorang nampak ada 1 ekor sedang menunggu, so cepat2 le sambar sebelum dikebas orang..hehehe..then, tah le..memang langkah kanan betul hari ni, dapat plak telur ikan siakap fresh..favourite dear hubby gak..goreng, ratah panas2..fuh..heaven!!

Resepi sup ni, adalah dari my ibunda...simple banget..kalau sudi, leh la try...

SUP EKOR/SUP TULANG/SUP DAGING
 Bahan-Bahannya
1 kilo daging
2 inci halia
1 sup bunjut
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
Garam secukup rasa
Kentang/Lobak Merah 
Daun sup

Cara-caranya
1. Rebus daging bersama sup bunjut dan halia yang dihiris halus sehingga daging hampir empuk
2. Masukkan kentang & lobak merah yang telah dipotong
3. Bila kentang & lobak merah dah empuk, masukkan garam secukup rasa
4. Potong bawang putih dan bawang merah, tumis didalam kuali bersama 3 sudu besar minyak masak
5. Tuangkan bawang yang ditumis ni, kedalam sup yang dah siap di masak
6. Taburkan daun sup sebelum dihidangkan, siap untuk dimakan!.

SELAMAT MENCUBA...:-)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi