G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Sunday, September 18, 2011

Jom Masak! - Sambal Tumis Ikan Kering

Assalamualaikum semuaa..

Yaa..seperti yang dijanjikan..ini dia...respei sambal tumis ikan kering..ek eleh mylady ni...masak sambal tumis ikan kering pun kecoh..senang banget..ehh..bukan tujuan mylady saja2 nak kecoh ek..tapi, kot2 la ada yang nak mencuba resepi ni..zaman sekarang ni, semua hanya dihujung jari saja..nak resepi apa pun, just masuk mr google, dan taip jek..ha, pastu pilih la nak try mana satu resepi..

Zaman mylady dulu, ish...ish...semua resepi sumber dari mak/sanak saudara la..mylady ni, mula belajar memasak masa form 5..sebab mak mylady selalunya suruh kitaorang bantu potong bahan2 untuk memasak, camtu2 jek la..ok..start memasak masa form 5..itupun sebab terpaksa...kenapa terpaksa?..sebab masa tu, mak mylady masuk hospital..setiap hari arwah ayah akan belikan lauk2 untuk mak makan..makin hari, mylady tengok, mak makin kurang berselera..mylady tahu dia bosan makan lauk yang dibeli...so, mylady beranikan diri, tanya dia..apa dia nak makan, mylady boleh masakkan...mak macam terkesima sebentar "ohh...adakah anak aku ini cuba membuat lawak april fool?"..hahaha..so, mak mylady request nak makan nasi putih with ikan masak asam..lalu mylady pun mengeluarkan sekeping kertas dan pen..."ok mak...bahan2nya?"..mak mylady pun bagi la resepi "bla..bla..bla...sedikit halia..bla..bla..bla..sedikit garam..bla..bla..bla...sedikit asam jawa"..."makkk...sedikit tu banyak mana?"..mak mylady lak jawab "mylady agak2 la"..uwaaaaaaaaaaa...mana la mylady tahu mak oiii..first time nak memasak..."mak cer tunjuk..sedikit halia tu, banyak mana"..so, mak mylady pun tunjukkan hujung 1 ruas ibu jarinya..memang kecoh betul la time amik resepi tu..sampai nurse2 pun ketawa..aishh..malu betul..so, balik rumah, mylady cuba le masak..nak potong halia tu, pejam mata dan imejin besar mana 1 ruas ibu jari mak..hahaha..betul bendul betoi la mylady ni..tapi, seronok bila tengok mak berselera makan dengan nasi putih panas..walaupun lauk tu simple..tapi, sebab masakan dari rumah, itulah pembangkit selera..semenjak dari hari tu, memang setiap hari mylady akan tanya apa mak mylady nak makan..dan mak mylady kena bagi resepinya sekali..hehe..and from there la start my cooking journey..:-)

Panjang lak celoteh..jom kita tengok resepi sambal tumis ikan kering yang simple ni..mylady guna ikan kering kurau..rendam dalam air untuk kurangkan rasa masin dia sebelum masak...jom, lets check it out!!

SAMBAL TUMIS IKAN KERING
Bahan-bahannya
1 keping isi ikan kering *mylady guna ikan kurau - rendam 30 minit untuk kurangkan masin
10 biji cili kering
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
secubit belacan
* bahan2 di atas ni dikisar halus
1 sudu besar sos tiram
air asam jawa secukupnya
garam/gula
2 sudu besar minyak

Cara-caranya
1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali
2. Goreng ikan kering sehingga kekuningan *goreng kejap je tau..kalau lama kang keras plak isi ikan tu
3. Angkat ikan kering tu, ketepikan..
4. Masukkan bahan2 yang dikisar, kacau hingga cili kisar masak
5. Masukkan air asam jawa, sos tiram, garam, gula secukup rasa
6. Masukkan ikan kering, biarkan hingga kuah pekat
7. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA!! :-)

7 comments:

fara haniey Best Blogger Tips

lucu la kak..haha
sama la ngan saya..bukannya pandai pn..
mula2 takat belajar potong2 jer..lepas tu mula ar kelam kabut..sama ar macam akak..^-^

Hanif Best Blogger Tips

pehhhh sedap!!!

Mylady Best Blogger Tips

@fara haniey..takpe..skill memotong tu pun penting tau..akak tengok, ada gak anak2 dara sekarang, yang dah abis sekolah, tapi still tak tau cara nak potong sawi untuk di buat sayur dan sawi untuk dimasukkan dalam bihun/mee/kuey teow..hentam sama jek cara potongannya..akak bersyukur sebab ada hikmah gak la untuk akak bila mak akak masuk spital, dapat la akak belajar memasak..hehehe

Mylady Best Blogger Tips

@Hanif kadang2 tu kan, resepi yang simple ni la buatkan kita makan bertambah2..kena plak dengan nasi panas2...fuhh..koma sebentar...

Michelle Gson Best Blogger Tips

I visited malaysia last year and I remember eating ikan kering and this sambal. I bought from the stall to take back to Sweden where I live. Now I finished eating it and I am so happy for the internet and google translator because I am going to try to make this at 10pm now. I will use another kind of fish almost like ikan kering, and then makan with nasi panas and sirap bandung.

YAHOOO!!!! happy happy happy

ahdaus Best Blogger Tips

Salam ...tumpang...kalu sesiapa nak try sambal strawberry ikan masin bleh cuba gi ke http://madeinkedah.blogspot.com.nyum². 100% produk bumiputera muslim TQ

Zurainny Ismail Best Blogger Tips

Jumpa blog ni waktu google resepi sambal ikan masin sbb teringin sgt nak makan. Terima kasih ya. Mesti try!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi