G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Sunday, May 6, 2012

Kari@Gulai Ketam Bernanas

Assalamualaikumdan selamat sejahtera buat semua..

Haa..dah lama dapur mylady tak berasap..opps...tak berasap dalam blog je ek...dapur rumah still berasap ye..cumanya selalu masak menu ulangan jek, so malas la nak boh dalam blog ni..kang orang kata, eh..mylady ni, asik2 masak lauk tu jek..tak buhsan ke..hhehehe...nak buat camne...lauk yang buhsan tu la yang jadi favourite dear hubby...since mylady ni keje, masa yang ada tu, masak benda kesukaan dia je la...takleh la nak bereksperimentasi dengan sewenang2nya..hehehe

Baru2 ni gi pasar, mata melilau2 tengok ikan, udang, sotong, daging..tup2 terpandang ketam segar2 lagi..ishh.. ketam kalau yang fresh ni, buat kari@gulai sedap ni..so, mylady capai la 4 ekor ketam dan sebiji nenas..ye..4 ekor ketam cukup untuk kami berdua...siap leh meratah2 lagi..hehehe..

So, jom la intai resepi dari mylady yang simple banget ni...gulai ketam bernanas ni, dimakan dengan nasi putih, ikan goreng & air asam, fuhh..mmg terangkat!!!

KARI@GULAI KETAM BERNANAS

 Bahan-bahannya

4 ekor ketam 3 biji bawang merah - dihiris halus 
2 ulas bawang putih - dihiris halus  
1 inci halia - dihiris halus memanjang 
 2 tangkai daun kari  
2 sudu besar rempah kari udang/daging  
1 kotak santan segera
Garam/Gula secukup rasa
 
Minyak untuk menumis    
1/2 biji nenas di potong (macam buat pajeri)

Cara-caranya 
1. Panaskan minyak  
2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga naik bau  
3. Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dengan air, biarkan hingga pecah minyak.  
4. Masukkan santan dan nenas, kacau di atas api perlahan  
5.Masukkan ketam, biarkan sehingga mendidih  
6. Masukkan garam/gula secukup rasa...  
7. Sedia untuk dihidangkan...  
SELAMAT MENJAMU SELERA!! :-)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi