Haa..dah
lama dapur mylady tak berasap..opps...tak berasap dalam blog je
ek...dapur rumah still berasap ye..cumanya selalu masak menu ulangan
jek, so malas la nak boh dalam blog ni..kang orang kata, eh..mylady ni,
asik2 masak lauk tu jek..tak buhsan ke..hhehehe...nak buat camne...lauk
yang buhsan tu la yang jadi favourite dear hubby...since mylady ni keje,
masa yang ada tu, masak benda kesukaan dia je la...takleh la nak
bereksperimentasi dengan sewenang2nya..hehehe
Baru2 ni gi pasar, mata melilau2 tengok ikan, udang, sotong,
daging..tup2 terpandang ketam segar2 lagi..ishh.. ketam kalau yang fresh
ni, buat kari@gulai sedap ni..so, mylady capai la 4 ekor ketam dan
sebiji nenas..ye..4 ekor ketam cukup untuk kami berdua...siap leh
meratah2 lagi..hehehe..
So, jom la intai resepi dari mylady yang
simple banget ni...gulai ketam bernanas ni, dimakan dengan nasi putih,
ikan goreng & air asam, fuhh..mmg terangkat!!!
KARI@GULAI KETAM BERNANAS
Bahan-bahannya
4 ekor ketam
3 biji bawang merah - dihiris halus
2 ulas bawang putih - dihiris halus
1 inci halia - dihiris halus memanjang
2 tangkai daun kari
2 sudu besar rempah kari udang/daging
1 kotak santan segera
Garam/Gula secukup rasa
Garam/Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
1/2 biji nenas di potong (macam buat pajeri)
Cara-caranya
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan
daun kari hingga naik bau
3.
Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dengan air, biarkan hingga pecah
minyak.
4. Masukkan santan dan
nenas, kacau di atas api perlahan
5.Masukkan
ketam, biarkan sehingga mendidih
6. Masukkan garam/gula
secukup rasa...
7. Sedia untuk dihidangkan...
SELAMAT
MENJAMU SELERA!! :-)
0 comments:
Post a Comment