Masak apa malam nih cik kiah oiii???..haaa..buntu?..nak yang cepat jek?..haa..jom kita wat ketam masak lemak cili api..nak siang ketam tak susah mana pun...ikan lagi susah..dengan nak cuci sampai hilang hanyir lagik..kalau ketam, just cuci gitu2 jek, buang duri2 dia, taraaaa..siap untuk dimasak...
Mylady suka makan ketam masak lemak cili api ni...fuh..bagi pedas sket, pastu kalau rajin, wat sekali sambal belacan, goreng ikan, sayur kangkung goreng belacan..fuh...kecurrr..terleleh sebentar..tapi, menu mylady tadi, takde ikan goreng..sebab terlupa nak kuorkan ikan..so, replace with telur dadar..still sodap!!..jom check resepi yang mudah banget nih.
KETAM MASAK LEMAK CILI API
Bahan-bahannya
1 biji bawang putih*
2 biji bawang merah*
1 inci halia*
15 biji cili api*
bahan2 bertanda * ditumbuk halus
serbuk kunyit
garam
santan
minyak untuk menumis
Cara-caranya
1. Mula-mula, bersihkan ketam, kemudian toskan.
2. Kemudian, tumis bahan2 bertanda * yang ditumbuk lumat sehingga harum baunya
3. Masukkan 1 sudu teh serbuk kunyit dan digaul rata
4. Masukkan ketam yang ditoskan tadi, kacau rata sehingga bahan2 tumis dan serbuk kunyit kena pada semua bahagian ketam
5. Masukkan santan, air dan garam
6. Tunggu hingga mendidih, dan perasakan secukupnya.
7. Bila dah secukup rasa - lemak, masin, pedas, tutup api, dan sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA! :-)
apa tengok2?..sepit kang baru tau!!..hahaha..ini special for dear hubby..dia prefer ketam rebus/stim sebab isinya lebih manis...
6 comments:
Salam mylady.lama tak jenguk sini.sedap ketam gulai ni,tapi toleh makan banyak...takut kolestrol tinggi ni!!!!
favourite!! =)
@Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot Salam Ros..thanks sebab sudi gak singgah.. betul tu..ketam, sotong, udang..memang le kolesterol tinggi..ikut2kan nak je makan ikan..dah plak en suami bukan peminat ikan..so, menu kebiasaan ayam la jawabnya..kekadang baru buat seafood...:-)
@zahidah seran zahidah..memang ramai orang suka makan ketam kan?..walaupun susah nak kopek untuk dapatkan isinya, tapi sedapnya berbaloi2...thanks sebab sudi singgah...:-)
Assalam mylady,
waduh ketam menu yang kita suka..
kalau masak ni mesti makan nasi sikit aje..ratah ida aje dah 1/2 jam duduk kat meja..heheh..
sedap masak lemak padi pedas2 sikit memnaglah terangkat punya..
thanks mylady for the wishes untuk hasif tu ya..
@Ayu samalah dengan kiter..nasi tu sikit jek..duduk more than 1/2 hours..dah la nak kopek untuk diri sendiri, nak kopek untuk dear hubby lagi..hahaha..
you are welcome ayu..and thanks a lot for the doa too..i baru tahu hasif's full name..and keep thinking..eh..kalau Allah bagi rezeki one day, if a boy, i nak taruk nama ni la..hahaha..
Post a Comment