G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Wednesday, October 12, 2011

Apam mekar = gua sukeerrr....kek mekar??..uwaaaaaaaaaa!!

Assalamualaikum dan selamat malam buat kawan2 sekalian...

Haa..dah tido ke?..Mesti la dah tido kan?..dah tengahmalam pun...mylady lom tido lagi...hati ku kuciwa...duka dan nestapa..uhuk..uhuk..uhuk..naper???..eh..ada ke orang nak tau?..takpe..takmo tau pun takpe..meh mylady nak citer...

Citernye cenggini..Sabtu baru2 ni gi umah mak mylady. Then, dia kasi pisang abu kepek ngan pisang raja..pisang abu kepek tu, mylady wat pisang goreng ja..then, pisang raja tu, plan nak buat kek pisang la..sebab mak mylady memang suka ngat kek pisang. Cari punya cari punya cari resepi, mylady terberkenan resepi Kek Pisang Marble Coklat dari blog kak Azlita Aziz..so, semalam masak siap2 untuk dinner hari ni..so that mylady ada masa untuk buat kek Pisang Marble ni. Cara buat dia memang mudah giler. Maka, bermulalah project Kek Pisang Marble ni pukul 6pm. Mylady bajet, by 6:30pm, boleh siap, mana nak tahu....cara-caranya memang mudah..tapi, disebabkan semangat berkobar2 nak dapatkan belang yang cantik cam Kak Azlita buat, maka kek hanya berjaya disiapkan pukul 7:15pm..masuk oven, sambil2 cuci pinggan mangkuk, dok jakun la mengendap kek didalam oven...


 "Riang hati ku badan bertuah..punya teman yang comel dan manja"..begitulah gembiranya hati mylady bila tengok kek tu naik dengan jayanya..habis mengemas, mandi, solat maghrib..8:15pm tepat, oven berbunyi..time's up..so, mylady gi la check kek..humang aiihhhh..cam gunung berapi..semekar mekarnya sampai berlubang tengah. Mylady konpius sekejap..eh..aku ni buat kek ke, buat apam?..Cepat2 mylady kuorkan dari oven...dear hubby yang dok puji "sedapnya bauuuuu" pun, cepat2 datang menjenguk bila dengar mylady menjerit tokojut melihat kek menjadi seperti gunung berapi. Dear hubby kata, takpe...nak bagi kat mak nanti, potong siap2 la..bagi bahagian yang ok jek..so, ok la..let it cool down first..Sejuk sket, mylady pun potong la..panas2 ni sedap la gak..sebab bahagian tepi dia rangup kan..tapi, bila dah sejuk, bila mylady makan, macam nak tercekik jek..padat giler..uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..alamatnya masuk cik tong ler kek ni..Camne le nak terer buat kek cam kak Azlita Aziz ni ek?
 Ni selepas dikeluarkan dari oven..nampak dak rekahan tempat terjadinya letusan gunung berapi tu?..Mylady tak snap gambar masa kek ni tengah mekar..sebab terlampau terkejut dan panik..huhuhu




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi