G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Wednesday, October 12, 2011

Daging Bumbu Bali - Memang Simply Siti!!..opsss...Simply Sedap!!

Assalamualaikum dan selamat tengahari uollssss...

Dah lunch ke belum? Ke diet?..Puasa ganti?..apa2 pun, kalau nak masak untuk lunch ke, or nak masak untuk berbuka puasa ke, mylady amat...amat..amat..amat syorkan resepi ni..Cepat dan mudah...sedap dimakan..haaa...kan dah cam iklan maggi pulak..hehehe..

Resepi ni mylady dah KIV dari sebelum puasa lagi..tapi, buatnya idak pun...kan dah menyesal..kalau idak, senang keje time raya tu..buat masakan ni as cicah ketupat pun sedap..even dear hubby pun tanya..ada letak lengkuas ke?..sebab dari rasa dia, memang macam rendang..bahan2 simple jek...cara2 buatnya plak mudah ya amat. Mylady masak guna daging batang pinang, so 30 minit jek pun dah siap. Sekali lagi, resepi ini memang amat berbaloi untuk dicuba..kalau dah cuba, leh la share ngan mylady the result ek...anyway, this recipe memang akan menjadi resepi yang akan selalu dibuat disebabkan kesedapannya...Mylady minta izin C&P resepi ni ek kak Azlita...

DAGING BUMBU BALI
by : Chef Wan
Resepi sumbangan : Cindai Biru

500g daging (potong nipis, cuci bersih)
250ml santan tin - ita guna santan kotak
3 helai daun limau purut
2 sdb kicap pekat
*5 biji buah keras
*8 biji cili merah
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 sdt kunyit serbuk
Garam dan kicap manis rasa
Minyak untuk menumis
Tomato dipotong 4 dan bawang besar potong bulat.
10 biji cili api (ini mylady tambah sebab mylady suka pedas)

Kisar bahan yang bertanda * panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik minyak dan garing sedikit.

Masukkan daging, santan tin dan daun limau purut, kacau sebati dan biar hingga kuah agak pekat. Masukkan garam, kicap pekat dan kicap manis secukup rasa, gaul sebati.
Masukkan tomato dan bawang besar yg dipotong bulat. Kacau lagi dan angkat untuk hidangan.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi