G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Wednesday, October 19, 2011

Jom Masak!! - Asam Pedas Melaka

Assalamualaikum dan selamat malam buat kawan2 sekelian..

Dah kenyang ke?..Mata tu mesti tengah kuyu tunggu masa nak masuk beradu je ek...Mylady baru hari ni dapat peluang nak update blog..2-3 hari lepas, baru jek tulis tajuk posting, malangnya masa dan keadaan tidak mengizinkan...dari hari sabtu hari tu my dear hubby demam..so, masa memblog kena le spend lebih untuk dia..memasak pun, yang biasa2 jek la..based on apa yang di request oleh dear hubby..bubur nasi, sup sayur...alah..benda2 simple jek.. pastu, masuk kerja plak, ada issue banyak plak..even semalam balik keje pukul 1 pagi..biasa la..kalau dah tido tak ikut time, jadi la pecah mengantuk..tau dak apa tu pecah mengantuk?..maknanya, takleh tido..eventhough waktu tu kita sepatutnya dah berada di alam mimpi yang indah..last2 pukul 3pagi lebih baru leh tido..tu pun lepas dear hubby nyanyikan lagu "pukul 3 pagi" dendangan P.Ramlee....hahahaha..takdelah..mylady gurau2 jek tau bab nyanyi2 tu..heheh..

Hari ni pun, balik keje agak lambat..sampai rumah pukul 7 pm lebih...badan rasa letih ngat sebab hari ni pun sehari suntuk di production line. Dah la pepagi sempat minum air jek..pukul 4pm baru dapat makan...uwaaaaaaaaa..tapi, tak kurus2 gak...heran kan?..mungkin senang hati kot..hehehe...

Sampai2 rumah, teringat isi ikan tenggiri dalam peti ais...masakan apa paling cepat ek..tetiba teringat asam pedas melaka...google punya google, jumpa la resepi asam pedas melaka ni di rumah Kak Ummi Kuantan. Cara membuatnya pun senang..cumanya mylady takdak bunga kantan..arghhh..takpelah..replace ngan daun cenohom...asalkan ada bau asam pedas udah le...then, terung or bendi pun takde..selongkar tempat sayur, jumpa la sebiji timun...teringat plak kedai ikan semilang yang mylady selalu makan area sini, diaorang letak timun..memang sedap..so, takde terung or bendi, timun pun jadilah!!!

The verdict :- Memang sedap asam pedas ni...fuyooo..terangkat..makan panas2 waktu hujan2 camni plak, ermm..taktau nak kata apa la...hehehe...toksah cakap banyak la Cik Jah oooiii..jom kita check resepi dia naaa...Kak Ummi ku sayang..mylady minta izin C&P disini ek..thanks sebab sudi mewar2kan resepi yang sedap ni...:-

ASAM PEDAS MELAKA
Bahan Asas:-
1 kg. ikan duri/tenggiri *mylady guna ikan tenggiri
1 sudu besar pes asam jawa (campurkan dengan 1 cawan air)
750 ml (3 cawan) air
2 biji tomato - potong baji *mylady tak letak..takde stok..lagipun dah cukup masam
2 batang terung - dibelah 2 dan di hiris * takde stok..ganti ngan sebiji timun, buang bahagian tengah
8-10 biji bendi*takde..so, mylady tak letak
2 tangkai bunga kantan*takde gak..ganti ngan daun cenohom
2 sudu teh garam (atau secukup rasa)
½ sudu teh serbuk perasa atau 1 sudu teh gula
2/3 cawan minyak masak

Bahan Kisar:
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
30 tangkai cili kering
2 cm inci halia
1 sudu besar jintan manis
1 sudu teh lada hitam
3 cm kunyit hidup (atau 2 sudu teh kunyit serbuk)
3 ulas bawang putih


Bahan Tumis:
1 biji bawang besar (dihiris)
½ sudu teh biji sawi
½ sudu teh halba
4 tangkai daun kari (ambil daunnya saja)
    Cara Memasak:-
    1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis sehingga bawangnya layu dan naik baunya.
    2. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing dan wangi.
    3. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak.
    4. Masukkan ikan, bunga kantan dan air. Kacau rata.
    5. Masukkan pula serbuk perasa/gula, terung dan bendi.
    6. Tutup dan biarkan renih pada api kecil hingga kuahnya pekat sedikit.
    7. Kemudian, masukkan tomato. Biarkan sebentar sebelum dimatikan api.

    0 comments:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Kongsi Resepi