G R E E N A P P L E K U

GreenAppleKu

Thursday, September 29, 2011

Jom Masak!! - Parpu Telur

Assalamualaikum dan selamat tengahari to uolsss diluar sana...:-)

Panas betul cuaca hari ni..panas + kenyang, so mata agak kuyu la kan..meh sini..mylady nak resepi yang amat simple...mak mylady selalu masak parpu telur ni..nak buat dia, memang la teramat mudah..pejam mata pun siap...hehehe..parpu telur ni, kalau makan dengan sambal belacan & ikan goreng..fuhhhhh..memang sodappppp!!!...selalunya kalau mylady masak, memang mylady buat parpu telur ni lebih..sebab apa?..esoknya, panaskan parpu telur, leh dibuat cicah untuk dimakan dengan roti canai segera...memang marvelous!!! Jom kita check resepi! :-)

PARPU TELUR
Bahan-bahannya
Segenggam kacang dal - cuci dan toskan
2 biji ubi kentang
Telur ayam
Santan
Serbuk kunyit
Santan
Garam secukup rasa

Bahan untuk tumis
1 tangkai daun kari
3 biji cili kering - dipotong 2 inci
1 sudu teh halba campur
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih

Cara-caranya
1. Rebus kacang dal dan ubi kentang sehingga empuk
2. Masukkan serbuk kunyit dan garam
3. Masukkan santan dan biarkan mendidih
4. Pecahkan telur satu demi satu dan biarkan mendidih.
5. Tumis bahan2 untuk menumis didalam kuali lain sehingga kekuningan dan naik bau
6. Tuang kesemua bahan tumis (beserta minyak) kedalam kuah parpu yang berisi telur tadi
7. Sedia untuk dihidangkan
SELAMAT MENCUBA! :-)

Ikut undang-undang la cik adik oiii!!

Assalamualaikum dan selamat pagi to my beloved readers...

Haaa...pagi2 ni mylady dah angin dah...masa on the way ke office page tadi, kitaorang queue belakang satu kereta ni..punya la slow ya amat..dear hubby memang dah geram dah...dah la kita ni lambat nak masuk office, dia plak bawak kete cam tak betul..tengok betul2 kat belakang tu, alamak..patut la slow...kete polis rupanya...tapi, yang mylady hangin tu, bukan sebab dia bawak slow ke apa ke..tapi, sebab dia pakai henpon sambil drive..sebab tu la jap nak kekiri, jap nak kekanan..dear hubby suruh mylady snap picture...post dalam blog...aish, tapi mylady tak sempat snap gambo dia..sebab mulut tak henti2 mengomel dan berleter sambil mata menjeling2 pada cik polis tu..hehehe..

Mylady hairan la...awak tu penguatkuasa undang2..should be awak la kena ikut peraturan..awak tu sebagai contoh teladan..ini idak..dah tunjukkan contoh yang kurang baik..mylady hairan la..dari dulu lagi mylady tengok, selalunya orang yang buat undang2 ni la yang akan melanggar undang2 yang dibuat...buktinya?..masa mylady sekolah asrama dulu, macam2 peraturan kena ikut...bilik kena bersih..cadar kena cekang..tau dak cekang?..maksudnya tegang..cadar takleh kedut2..pastu, belakang or hujung katil takleh sidai /sangkut apa pun...atas tilam tu, jangan la nak letak walaupun sebatang pensel... pastu, dari bilik air, kena lengkap berkain batik & bert-shirt...memang la berkemban tu tak boleh...tapi, bertuala dan bert-shirt pun takleh..kena pakai kain batik..eventhough bilik air sama level ngan bilik, dan kedudukan jalan besar dari asrama kitaorang tu, amatlah jauh..kalau dari jalan besar tu, nampak macam semut yang terkedek2 berlari2 anak ke bilik...macam2 peraturan yang dikenakan..kalau tak ikut?..haaa...kena denda la..takleh outing untuk minggu tersebut..macam bilik mylady, kitaorang wat tempahan denda sepanjang tahun...bilik kitaorang bersih ok..kadang2 tu, sementara solat, sidai jap tuala kat hujung katil, waktu tu la pengawas datang check bilik..memang malang betul..

Tapi, yang mylady tak puas hati tu, bilik pengawas..humang aihhh...dah lebih kurang cam kem pelarian..tapi, sebab diaorang pengawas, dan kitaorang tak di amanahkan check bilik & denda diaorang, so diaorang selamat...then, pengawas juga la yang mylady nampak lari terkedek2 dengan bertowel & ber-tshirt naik dari tingkat bawah ke biliknya di tingkat 1..dan pengawas yang sama memberi amaran pada kawan mylady yang juga memakai towel dan bert-shirt semasa minah tu berjalan terkedek2 ke bilik...ye..sekolah kitaorang sekolah perempuan..takde campur lelaki..yang mylady tak puas hati tu, ko wat peraturan, ko kena la ikut..kalau orang tengok ko selamba jek terkedek2 berlari ke bilik ngan towel, orang pun nak ikut gak...sebab tu masa di asrama tu, mylady tak berapa ngam ngan beberapa pengawas..sebab mylady tak respect diaorang yang buat rules tapi, diaorang juga yang melanggarnya....adios....

Wednesday, September 28, 2011

Yeah..settle dah...

Assalamualaikum dan selamat malam buat sahabat bloggers..

Tu dia aihhhh..seminggu lebih mylady mendiamkan diri..sampaikan buntu nak buat entry untuk blog. Anyway, kalau tak update langsung, lebih baik tutup jek terus blog ni, ye tak?..hehehe..well, mylady diam2 jek hari tu bukan sebab apa...kan dalam last entry mylady ada cerita pasal me and dear hubby tengah berhempas pulas mengmakeoverkan rumah kitaorang...alhamdulillah..dah settle...legaaaaaaaaa rasa...dah habis make over, mylady ada buat jamuan raya to family members from both side...aduh..memang letih..memasak sorang2...luckily dear hubby tolong bab mencuci dan mengemas rumah...Menu yang mylady sediakan ialah, soto ayam, nasi impit + kuah kacang + sate goreng, ketupat + rendang  + serunding, samosa..itu jek menu yang termampu..plan asalnya ada gak la nak buat puding karamel & cheese cake..tapi, tak terbuat..mana tidaknya...2 hari sebelum tu, buku lali mylady terseliuh..itupun berdiri memasak didapur the whole day masa sabtu tu, dan tido pukul 1pagi, pukul 4pagi bangun sambung memasak...takut tak sempat nak sediakan..tapi, end up..on sunday masa hari jamuan tu, the whole kaki kiri yang terseliuh tu rasa kejang..sakit giler!!..demah tempat yang terseliuh tu dengan ais, and the next day tu, dear hubby bawa gi berubat...gambar masakan??..dengan kaki yang terseliuh tu and my mom pulak demam teruk, memang mood nak amik gambo tu, memang takde langsung..sori ekkk...resepi soto ayam mylady ambil from kak Azlita Masam Manis, resepi kuah kacang dan sate goreng, resepi dari Dayang Jack Dapurku Sayang dan resepi rendang ayam sudah pastinya dari resepi otai masakan kita...Kak Hanieliza..anyway, memang puas hati, sebab tetamu yang datang semua puji sedappp...terimakasih pada semua otai2 masakan diatas yang tidak lokek berkongsi resepi dengan blogger picisan macam mylady ni...till then...goodnight...xoxo....

p/s : since takde gambar masakan, nak boh gak gambar wordless wednesday..eventhough dah takde maknanye wordless wednesday kalau pembuka entry pun dah berpuluh2 ayat..hehehehe

 

Sunday, September 18, 2011

Jom Masak! - Sambal Tumis Ikan Kering

Assalamualaikum semuaa..

Yaa..seperti yang dijanjikan..ini dia...respei sambal tumis ikan kering..ek eleh mylady ni...masak sambal tumis ikan kering pun kecoh..senang banget..ehh..bukan tujuan mylady saja2 nak kecoh ek..tapi, kot2 la ada yang nak mencuba resepi ni..zaman sekarang ni, semua hanya dihujung jari saja..nak resepi apa pun, just masuk mr google, dan taip jek..ha, pastu pilih la nak try mana satu resepi..

Zaman mylady dulu, ish...ish...semua resepi sumber dari mak/sanak saudara la..mylady ni, mula belajar memasak masa form 5..sebab mak mylady selalunya suruh kitaorang bantu potong bahan2 untuk memasak, camtu2 jek la..ok..start memasak masa form 5..itupun sebab terpaksa...kenapa terpaksa?..sebab masa tu, mak mylady masuk hospital..setiap hari arwah ayah akan belikan lauk2 untuk mak makan..makin hari, mylady tengok, mak makin kurang berselera..mylady tahu dia bosan makan lauk yang dibeli...so, mylady beranikan diri, tanya dia..apa dia nak makan, mylady boleh masakkan...mak macam terkesima sebentar "ohh...adakah anak aku ini cuba membuat lawak april fool?"..hahaha..so, mak mylady request nak makan nasi putih with ikan masak asam..lalu mylady pun mengeluarkan sekeping kertas dan pen..."ok mak...bahan2nya?"..mak mylady pun bagi la resepi "bla..bla..bla...sedikit halia..bla..bla..bla..sedikit garam..bla..bla..bla...sedikit asam jawa"..."makkk...sedikit tu banyak mana?"..mak mylady lak jawab "mylady agak2 la"..uwaaaaaaaaaaa...mana la mylady tahu mak oiii..first time nak memasak..."mak cer tunjuk..sedikit halia tu, banyak mana"..so, mak mylady pun tunjukkan hujung 1 ruas ibu jarinya..memang kecoh betul la time amik resepi tu..sampai nurse2 pun ketawa..aishh..malu betul..so, balik rumah, mylady cuba le masak..nak potong halia tu, pejam mata dan imejin besar mana 1 ruas ibu jari mak..hahaha..betul bendul betoi la mylady ni..tapi, seronok bila tengok mak berselera makan dengan nasi putih panas..walaupun lauk tu simple..tapi, sebab masakan dari rumah, itulah pembangkit selera..semenjak dari hari tu, memang setiap hari mylady akan tanya apa mak mylady nak makan..dan mak mylady kena bagi resepinya sekali..hehe..and from there la start my cooking journey..:-)

Panjang lak celoteh..jom kita tengok resepi sambal tumis ikan kering yang simple ni..mylady guna ikan kering kurau..rendam dalam air untuk kurangkan rasa masin dia sebelum masak...jom, lets check it out!!

SAMBAL TUMIS IKAN KERING
Bahan-bahannya
1 keping isi ikan kering *mylady guna ikan kurau - rendam 30 minit untuk kurangkan masin
10 biji cili kering
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
secubit belacan
* bahan2 di atas ni dikisar halus
1 sudu besar sos tiram
air asam jawa secukupnya
garam/gula
2 sudu besar minyak

Cara-caranya
1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali
2. Goreng ikan kering sehingga kekuningan *goreng kejap je tau..kalau lama kang keras plak isi ikan tu
3. Angkat ikan kering tu, ketepikan..
4. Masukkan bahan2 yang dikisar, kacau hingga cili kisar masak
5. Masukkan air asam jawa, sos tiram, garam, gula secukup rasa
6. Masukkan ikan kering, biarkan hingga kuah pekat
7. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA!! :-)

Jom Masak! - Nasi Dal

Assalamualaikum...

Cakkkk...morning to all of you...Semalam hujan lebat di Penang..wahhh..syahdu giler tido...seronok banget tau!!..haa..dah bekpes ke?...mylady tengah bekpes ni..makan kurma jek..haahaha...mesti ada yang kata "omak aiii..pemalas betul mylady...bekpes kurma jek?"..haipppp..bukan mylady tak nak buat bekpes...tapi, dear hubby tak bagi..sebabnya, kitaorang masih lagi dalam proses memake over rumah kitaorang..so, kang kul 11am, terus pegi brunch (breakfast + lunch) la jawabnya...sekarang ni, mylady berehat sebentar bersama kit kat..hehehe

Haa..hari ni mylady nak share satu resepi..nasi dal...pernah dengar tak?..Actually, nasi dal ni, nama pendek..nama panjang dia, nasi kacang dal...kacang dal ni, kacang parpu la..buat yang tak tau camna rupa kacang dal ni, haa..ni gambonye...
gambo ehsan mr google...


Dulu2 mylady kenal nasi ni as Nasi Kacang...mak mylady selalu buatkan..makan dengan sambal tumis...omak aii...sedap bebeno...di Penang dulu, ada satu kedai...Tasha Nasi Dal...Nasi Kacang jugak...tapi, kacang tu dimesin halus..kalau mak mylady buat, kacang tu tak di mesin...sebiji2 camtu la dalam nasi..bila makan Tasha Nasi Dal, ehhh..sedap plak kalau kita mesin kacang tu letak dalam nasi..kedai ni memang femes betul..setiap kali arwah bapa mylady habis buat kemoterapi, mesti dia ajak singgah kedai..isk..isk..sedih plak teringat dekat arwah bapa..

So, kalau dah muak makan ayam, daging, ketupat, lemang, cuba la resepi ni..memang sedap..mylady buatkan sambal tumis ikan kering sebagai lawan nasi kacang ni...nasi kacang ni memang sedap di makan dengan apa saja..especially sambal tumis..fuhh...So, ni dia resepi Nasi Kacang Dal...

NASI DAL
Bahan-bahannya
1 genggam kacang dal
Beras 2 cawan
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 inci halia
*bawang besar, bawang putih, halia - di tumbuk halus
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 sudu besar susu tepung, dibancuh dengan sedikit air panas hingga larut
2 sudu minyak sapi
Garam secukup rasa
secubit gula
Sehelai daun pandan *koyakkan memanjang dan simpulkan

Cara-caranya
1. Beras di basuh, toskan dan masukkan dalam rice cooker
2. Rebus kacang dal hingga empuk, kemudian toskan dan mesin hingga lumat *mylady tumbuk kasar jek
3. Panaskan minyak sapi, tumis bawang besar, bawang putih, halia *yang ditumbuk* beserta bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis, dan daun pandan...tumis hingga naik bau..
4. Masukkan bancuhan susu tepung tadi, dan masukkan air sebanyak sukatan untuk memasak beras
5. Masukkan kacang dal yang dimesin.ditumbuk, kacau sebati
6. Masukkan garam/gula, dan rasakan secukupnya
7. Bila rasa dah ok, tuangkan semuanya kedalam rice cooker berisi beras tadi
8. Masak didalam rice cooker dan bila air hampir kering, kacau nasi untuk make sure dia masak sebati.
9. Bila air dah kering, nasi dah masak, sedia untuk dihidangkan..:-)
SELAMAT MENCUBA!!!

p/s : Sambal Tumis Ikan Kering in next entry ek..

Tuesday, September 13, 2011

Resepi : Daging Pesamah

Assalamualaikum dan selamat petang buat kawan2 semua..

Mylady ni sesuka hati je ek wat entry...waktu2 gini patutnya buat entry menu untuk minum petang..tapi mylady wat entry lauk yang sesuai dijadikan sajian waktu makan tengahari or malam. Tapi, takpe la ek, kalau berminat, leh ja prepare bahan2 untuk dijadikan hidangan makan malam nanti. Mylady tak tahu la samada ramai yang pernah makan daging pesamah ni tak. Mak mylady ada juga buat..memang mylady suka masakan ni. Kuah dia cam kering2 gitu...firstly mylady ingatkan pesamah ni asal dari mamak2 penang ni..ye lah, kalau gi kedai2 makan biasa, memang takde menu ni..hanya terdapat di sebilangan kedai2 nasi kandar di area Penang ni. But then, bila kawan mylady bagitau mak dia menjadi hos dalam rancangan masakan Resepi Temurun, mylady pun ada menonton rancangan tu, Dan menurut mak kawan mylady tu, resepi ni berasal dari Kedah dan di hidangkan pada majlis2 tertentu saja. Ermm..entahlah...mungkin menu ni menu dari utara kot. Anyway, ini dia resepi daging pesamah. Ni resepi dari mak kawan mylady tu. Resepi mak mylady sendiri mylady lom try..iyelah..selama ni ingatkan daging pesamah ni susah nak disediakan. Bila try resepi yang mak kawan mylady bagi ni, humang aihhh..sonang bobona eh nak sediakan daging pesamah ni. Lepas ni, nak minta resepi dari omak eden la pulak (versi Penang)...sebab eden suka resepi daging pesamah dia lagik..hehehe..so, buat masa ni, jom check out resepi daging pesamah (versi Kedah)..*mylady ni pepandai2 jek mengversikan daging pesamah nih*


DAGING PESAMAH

Bahan2 utk memerap daging - perap dlm 30mins
Daging - 1 kilo
Rempah Kari Daging - 2 packet
Bawang besar - 1 biji
Halia - sebesar ibu jari
Bawang Putih 5 ulas
*** bawang besar, halia and bawang putih - dikisar
Sedikit gula (1 sudu teh)
Bahan Utk menumis/ memasak
Bawang merah - 5-6 ulas
Bawang putih
Halia sebesar ibu jari
*** bawang merah, putih and halia dia racik halus
kulit kayu manis - sebatang
Bunga lawang - 3-4 biji
Bunga cengkih
Buah pelaga - 10 biji
Santan - 1 cawan
Kerisik 2 sudu besaq
Asam gelugor - 1 keping
Garang dan gula - secukup rasa
Minyak 3 sudu makan utk menumis
Cara-cara
Panaskan minyak, tumis bhn2 yg diracik sehingga kuning.
Masukkan daging yg diperap, kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga
Masukkan sedikit air
Apabila daging sudag empuk, baru masuk kerisik (kalau masuk awal, takut kerisik hangit) dan gaul sehinga sebati
Masukkan santan dan asam keping.. masak sehingga mendidih..

Jom bekpes...wah!!..semangat raya nih!!

Assalamualaikum dan selamat pagi buat sahabat bloggers..

Haaa...dear hubby kata apa tau kat mylady?.."Iskk..buat posting "Cakkk..i'm back!!..pastu, diam terus..cam ne nih"..amboi..boi..boi dear hubby..cam le tak tahu naper mylady tak berposting buat beberapa hari ni. Actually, kitaorang sekarang ni dalam proses mengecat rumah...tukar warna bilik agar tidak bosan didalam bilik yang berwarna sama selama 6 tahun ni, kemudian menyusun atur perabot dan juga mengemas rumah. Tiap2 hari tido lewat..aduh..letihnyaa..tapi seronok..rasa cam pindah masuk rumah baru jek..hehehe..itupun, lom abis lagi..kitaorang buat sedikit demi sedikit...anyway, cian kat dear hubby sampai sakit2 tangan dia mengubah perabot2 yang berat tu...thanks ek babeh!..

Haaa..mylady bekpes apa pagi ni?..kan in previous post mylady ada bagitau tentang ketupat daun palas yang mylady buat tu tak cukup. So, this week, bawa mak mylady datang umah kitaorang..so that I can cook for her and she can relax..dah bawa dia kesini, teringat plak masa gi Pekan Rabu hari tu, ada la mylady belikan beras pulut. Then daun palas yang FIL bagi pun still ok lagi..so, kemarin kitaorang buat projek mengetupat la..ye..mylady and dear hubby amik cuti semata2 untuk menjalankan projek kitaorang ni.  Mana lengkap ketupat kalau tanpa rendang kan? So, mylady yang tamak ni, buat rendang ayam resepi Kak Hanieliza untuk cicah ketupat, di samping tu, mylady buatkan juga pesamah daging resepi mak kawan mylady untuk mencicah ketupat...disertakan juga serunding yang dipesan dari kawan mylady yang berasal dari Kelantan. Fuhhhh..memang layan betul la bekpes cam nih..syahdu betul rasanya bila ketupat ni masuk mulut..Jom layan resepi untuk Rendang Ayam dan Pesamah Daging. Kak Liza, saya minta izin C&P resepi ke sini ek!


RENDANG AYAM
sumber : Kak Hanieliza


Bahan-Bahan:
1 ekor ayam *mylady goreng dulu ayam
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit [mayang halus atau koyakkan]
garam

Bahan Mesin
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 cili kering *mylady tak masukkan cili kering
25 biji cili api *mylady masukkan 60 biji cili api untuk cover cili kering diatas

Cara:
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh dan toskan.Gaul garam kunyit dan digoreng.
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati.
3. Masak dengan api sederhana sehingga ayam lembut dan kuahnya pekat dan naik minyak.
4. Rasakan garam dan bila telah pekat boleh hidangkan.


Haaa..rendang ayam ni, ada cerita disebaliknya..emak mylady, selalu buat rendang daging yang dimasukkan cili kering. Ada sekali tu, dia pergi open house rumah jiran dan jiran jamu dia rendang ayam yang berwarna kuning. Balik2 je ke rumah, mak mylady pun sakan la bercerita tentang sedapnya rendang ayam tu  "Warna rendang tu tak merah..tapi, pedas..sedap sangat"..Memula try resepi Kak Hanieliza, mylady follow exactly the resepi...sekali rasa, fuhhh..memang sedap...so pada raya 4 tahun lepas, mylady buatkan untuk mak mylady sempena hari raya Aidilfitri. Tapi mylady tak masukkan cili kering..just guna cili api so that rendang tu tak berwarna merah. Sebaik2 mak mylady makan, dia punya lah seronok..dia bagitau mylady rendang macam ni la yang dia makan di rumah jiran..so, since then, everytime raya, memang mylady amik tender buat rendang ni la. Terima kasih ek Kak Liza untuk resepi rendang yang sedap ni!

 inilah bekpes kitaorang pagi nih...macam bekpes di pagi raya kan?..hehehe

p/s : Resepi pesamah daging mylady share in next entry la ek...:-)

Wednesday, September 7, 2011

Apa jadi kalau berpuasa seminggu baru boleh berbuka?..

Assalamualaikum dan selamat tengahari buat pengunjung Ibunda Delights...

Haa..ada lagi ke open house yang perlu dihadiri? As for mylady, this week sonyap sunyi jek..nak gi beraya pun, weekend ni ada project rahsia ngan dear hubby..so, takleh la nak gi beraya..hahaha..tapi, my big boss ada bagitau kemarin..she plan for a jamuan hari raya next week..mylady tahu, ada jugak kawan2 yang dah habis puasa 6 kan?..ish..bila la mylady nak start ek..tangguh2 kang, berlalu jek bulan syawal ni nanti...hopefully by tomorrow dapat la mula...dapat sunat puasa 6, sunat hari khamis & puasa ganti sekali..:-)

Haa..tajuk mylady hari ni...apa jadi kalau kita kena berpuasa seminggu then lepas tu baru leh makan/minum. Mesti terus terbayangkan gambaran penduduk afrika yang kurus kering, kelaparan...sedangkan kita ni, berpuasa sehari, kena pulak cuaca panas, bergelen2 air diborong di pasar ramadhan...

Entry mylady hari ni bukan nak menyentuh penduduk Afrika..tapi, mylady baru jer terbaca tentang Petknode service center..yang menawarkan servis hotel/lodging pada kucing2 peliharaan...ye lah..cuti raya kali ni kan panjang..so, ramai la pemilik2 kucing yang menghantar kucing2 mereka untuk dijaga..pemilik2 kucing ni, bukan hanya terhad kepada exotic cat, tapi juga pemilik kucing2 tempatan...ye..tak kira lah kucing tu kucing yang dipungut tepi jalan ke, tetapi, bagi mereka yang sayangkan kucing, mereka mahu yang terbaik untuk kucing mereka, lantas sanggup mengeluarkan belanja lebih sedikit asalkan kucing mereka mendapat servis dan jagaan yang terbaik. Tapi, apa yang terjadi sampai mylady buat satu entry untuk kucing2 ni? Mylady geram & marah sangat bila dapat tahu kucing2 ni dibiarkan tanpa makan dan minum selama lebih dari seminggu!!!.. Menurut pemilik2 kucing tu, dekat kaunter depan, diaorang display, memang la selesa dan cantik tempat tinggal kucing tu..diminta untuk tunjukkan tempat sebenar, diaorang kata sempit dan tak muat untuk laluan manusia, so just tunjuk the display cage jek..tapi, bila owner dan pembela haiwan menyerbu dan memecah masuk tempat tersebut, keadaan amat memilukan, dimana kucing2 hanya dimasukkan dalam kandang kecil, ada jugak yang just diletakkan dalam carrier dan di tindan antara satu sama lain..tanpa makanan, tanpa minuman dan tanpa tempat mebuang najis. Bila melihat gambar2 yang di ambil, lagi la geram...ada kucing2 yang kurus kering sangat2 dan ada juga anak kucing & ibu kucing yang dah mati..Ya Allah..kesiannya..mesti azab dan seksa mati dalam kelaparan dan kehausan ditambah pulak dalam tempat yang sempit. Kucing2 exotic pulak, tidak ditemui dipremis berkenaan...tak tau lah apa diaorang buat pada kucing2 berkenaan...

Even for mylady, walaupun kami berikan mereka makanan/minuman dan dear hubby sediakan tempat tinggal yang selesa untuk mereka, tapi disebabkan tiada masa untuk membelai mereka, dengan berat hati mylady dan dear hubby berikan mereka kepada owner2 baru agar mereka mendapat perhatian dan layanan yang sepenuhnya..tapi, macam mana pemilik kedai ni ada hati untuk berbuat demikian..memang kejam manusia ini.

Dalam laman facebook, pemilik kedai yang mengaku diri mereka pencinta kucing ini, telah meminta maaf. Alasan yang diberikan ialah, tidak mampu untuk mendapatkan tenaga kerja tambahan berikutan kekangan modal...what the !@#$%^&!!!..suka suki je ke buka tempat jagaan haiwan? rasa diri tu sayang kucing, then rasa macam..eh..eh..aku ada rm500 dalam akaun..then, terus..eh..jom..buka pusat jagaan haiwan..memang hampeh!!

So, to cat lovers out there, nak hantar kucing jagaan, make sure tempat tu berdaftar..and mylady tau, ada sesetengah pembiak kucing, tidak sewenang2nya menjual kucing2 mereka pada sesiapa..selalunya mereka akan melawat rumah, dan menjalankan interview untuk memastikan individu tersebut betul2 sayangkan kucing dan mempunyai pengetahuan asas untuk memelihara kucing, dan kemudian barulah kucing tersebut boleh diadopt oleh individu tersebut. Bagi mylady, proses macam ni juga diperlukan sebelum lesen diberikan kepada mereka yang ada hati nak buka pusat penjagaan haiwan.

Hukuman buat mereka yang menyiksa haiwan pula, amatlah tidak berpadanan dengan siksaan yang diterima oleh haiwan2 ini..Akta Haiwan 1953 - denda RM200 atau 6 bulan penjara atau kedua2nya sekali. Rm200 tu, berapa sangatlah kalau nak dibandingkan dengan keuntungan yang pemilik2 kedai ni terima.

Jom layan video dibawah semasa serbuan di buat, dan beberapa gambar yang menyentuh hati..

 sedihkan..kucing2 yang diselamatkan, bulu mereka melekit2 disaluti air kencing dan najis..

 Kucing ni pulak trauma selepas diselamatkan...

 mengikut nota untuk gambar ini, kucing ini dah mati semasa ditemui..

ni lagi sedih..ibu dan anak kucing ni dah mati bila ditemui...mati sebelah2..ish..kejam la manusia nih..

Sumber : Click here

Tuesday, September 6, 2011

Cakkk...I'm back!!!

Assalamualaikum dan selamat petang buat pengunjung2 Ibunda Delights..

Haaa..Seminggu lebih mylady tak bersiaran kan?..Mesti la ada yang kata.."amboiiii...sakan betul mylady beraya..sampai tak update blog langsung"..well..well..well...you are totally wrong my dear...mylady dah masuk kerja pada hari raya ke-2..patutnya raya pertama pun dah masuk kerja, tapi, disebabkan malam sebelumnya abis mengetupat, merendang dan mencuci rumah dekat pukul 3am, mylady tak terdaya le rasanya nak gi beraya...just gi beraya rumah mak & pak mertua, then gi beraya kat rumah my sis..sebab this year my mom beraya kat sana...tak jauh pun rumah my sis...oversea jek....ye...over the sea...melintasi jambatan pulau pinang jek...hehehe..

Oppsss..panjang lak membebel kan? First of all, mylady nak wish Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Dan Batin buat semua..andaikata ada kata2 dalam entry mylady yang menghiris perasaan pengunjung semua, sepuluh jari mylady susun memohon ampun dan maaf..mylady nih makhluk Allah yang tak sempurna..selalu ada melalukan kekhilafan dalam perbuatan/pekerjaan sehari2..so, maafkan mylady ek...

Aikkk mylady..takkan wat biskut raya sejenis jek..ye lah..entry biskut dahlia jek, terus diam...sebenonya, mylady sedih nih...Alhamdulillah, dengan kudrat dan masa yang tinggal, mylady sempat buat 4 jenis biskut raya untuk hari lebaran tahun ni. Biskut Suji Brunei, Biskut Irish, Biskut Dahlia dan Bebola Strawberry..memang mylady dah berangan2 nak wat photoshoot untuk biskut2 mylady bersama ketupat dan rendang...tapi...oh tidakkkkk...dengarlah ceritaku...

Pagi2 raya, bawa rendang & ketupat dan biskut raya serba sebalang untuk setiap jenis ke rumah mak/pak mertua...then, bawa gak gi rumah kakak..kat rumah ada la dalam 8 ketul ketupat lagi bersama rendang..biskut raya kat rumah mylady, setiap jenis ada la tak sampai sebalang pun..takpe..leh lagi posing..tup2 masa kat rumah kakak, mak2 sedara yang dari KL & Perak telefon...dah on the way to my mom house "mylady *bukan nama sebenar*..mak bagitau makcik, mylady ada buat biskut raya..bagi kat makcik bawak balik sket boleh?"...

Ok..memang tradisi dari dulu lagi, mak mylady akan buat biskut raya..setiap seorang adik dia, akan dapat 1 tin untuk setiap jenis..so, kalau ada 6 jenis, dapat la 6 tin..bayangkan lah...untuk biskut makmur, berkilo2 tepung dia buat..lepas2 sahur mylady akan tolong dia buat, sampailah dia balik terawih, mylady dok tak abih2 gentel biskut makmor tuh..selepas my mom dah tak sihat, tradisi tu dah tak diteruskan lagi...tapi, my aunties memang looking forward for my cookies..so, untuk tidak menghampakan hasrat makcik2 (3 orang semuanya) mylady tu, mylady bekalkan diaorang, setiap seorang, 1 tin jek la yang mampu...diisi dengan 4 jenis biskut raya..dimana kesan dari tindakan mylady itu, telah membuatkan balang2 kuih mylady tinggal habuk jek...uwaaaa...tapi, mylady tak rasa ralat ngat bila tengok muka diaorang happy bila dapat biskut raya hasil air tangan mylady..walaupun tak banyak mana..takpe lah..diaorang datang dari jauh..itulah buah tangan untuk diaorang..kat rumah ni, mylady boleh buat lagi..bahan2 banyak lagi ada..so, tunggu la ek..nanti mylady posingkan biskut raya baru...hehehehe...

Ketupat dan rendang pun, tak sempat posing..kan mylady bagitau dekat rumah still ada about 8 biji ketupat & rendang..balik2 dari beraya, dear hubby terus request untuk makan ketupat..which end up my ketupat quantity = 0..tapi, mylady suka if dear hubby suka makan apa yang mylady masak...segala penat lelah, tak cukup tido semua tu, terus tak terasa..ehehe..

So, oklah kengkawan ek..itulah coretan suka duka di hari raya..hehehe..raya kali ni merupakan raya yang pertama mak mylady tak beraya dirumah..selalunya, pulut dah siap dikacau, mylady hanya ditugaskan membalut ketupat dan juga menyediakan bahan2 untuk ayam masak merah, daging pedas, dalca dan sebagainya..tapi, memandangkan kesihatan my bonda tidak mengizinkan, kami telah membahagi2kan tugas..kami = mylady & akak mylady..ye..2 orang je anak pompuan..akak masak lauk pauk...ayam masak merah, daging pedas, dalca, daging kurma..abang ipar masak nasi beriyani...while mylady plak, sebab tak bercuti langsung, ditugaskan buat rendang dan ketupat..hehehe..tahun depan dear hubby dah bagitauu "takyah keje ek time raya"..hehehe...

Kalau tak raya, naper mylady lama tak update blog?..Hahaha...iya ler..sapa la nak update blog..bila masuk je blog, tengok bloglist cam tak gerak2 jek..sedih tauuu..semangat pun pudar...sebenarnya, bukan semangat pudar..tapi, terlebih letih..ye lah..keje tu, keje gak..time lunch, gi beraya..lepas abis office hour, gi umah terbuka jemputan kawan2..mana la tak letih..kiranya sambil nyelam minum air la kan?..sambil keje, sambil berhari raya..dua2 mylady dapat...dengan2 letih pun dapat sekali..hehehe...

So, till then...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi